![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Peste 200 de apicultori maramureseni au cerut ajutorul de minimis, dupa ce au inregistrat pierderi semnificative in cazul productiei de miere. Solicitari pentru un sprijin financiar au venit si din partea crescatorilor de bovine si ovine din judet. Sumele care vor fi acordate luna viitoare sunt insa insuficiente si abia acopera nevoile agricultorilor maramureseni, dupa cum recunosc chiar oficialii Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (DADR).
Vremea capricioasa din acest an le-a dat mari batai de cap apicultorilor. Productia de miere a fost grav afectata, iar crescatorii de albine s-au vazut nevoiti sa recurga la ajustarea preturilor in cazul produselor apicole. Cu toate acestea, pierderile au fost insemnate, multi dintre apicultori recunoscand ca n-au avut demult un an atat de prost. Pentru acestia, statul va acorda un sprijin financiar pentru a diminua efectele negative. La nivelul judetului, peste 200 de apicultori au solicitat un ajutor de minimis.
„Referitor la ajutorul de minimis pentru fenomenele ce au afectat apicultorii, respectiv crescatorii de albine, s-a emis, elaborat si aprobat o hotarare de guvern la care, la Directia pentru Agricultura Maramures, au depus cereri 201 beneficiari cu 15.966 de familii de albine, insumand 90.313 lei”, a declarat directorul DADR Maramures, Virgil Tantas.
Cereri pentru ajutorul de minimis au venit si din partea a 40 de crescatori de bovine si ovine. Oficialii DADR Maramures s-au aratat surprinsi de faptul ca niciun agricultor n-a cerut despagubiri pentru culturile calamitate, desi in raportarile facute la institutia judeteana figureaza 100 de hectare calamitate. Sumele acordate ca sprijin financiar vor fi repartizate in decembrie, insa conducerea Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures recunoaste ca banii sunt insuficienti.
„Sumele sunt destul de bunicele, dar sunt insuficiente vizavi de potentialul agricol si zootehnic al judetului nostru si aceasta fiind determinata si de faptul ca nu s-a corelat legislatia in ce priveste carnetele de producator cu noile autorizari de producatori. Aceste ajutoare de minimis sunt doar sa incurajeze si sa stimuleze cresterea animalelor intr-un judet, nicidecum sa acopere cat e necesarul si potentialul nostru”, a precizat Virgil Tantas.
Toti agricultorii care au depus cereri vor beneficia de ajutorul de minimis, a mai spus conducerea Directiei Judetene pentru Agricultura.
Sursa: Camelia Tocaci