Comisia Europeana a primit o cerere din partea Romaniei pentru sprijin financiar de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acoperi costurile de remediere a pagubelor provocate de fenomenele meteorologice extreme din ultima parte a iernii, evaluate de autoritatile de la Bucuresti la 327,9 milioane de euro.
„Romania a depus o cerere pentru fenomenele extreme din timpul iernii cu care s-a confruntat tara la sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui februarie acest an. Pagubele totale directe declarate sunt de 327,9 milioane de euro. Suma reprezinta 41,8% din pragul pe care il are Romania pentru catastrofe majore, de 783,738 milioane de euro”, a declarat Shirin Wheeler, purtatoare de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.
Regulamentul FSUE defineste catastrofele majore drept cele care au provocat daune care depasesc un prag specific pentru fiecare tara si este definit a fi de 0,6% din Venitul National Brut (VNB) sau 3 de miliarde de euro. In cazul Romaniei pragul de 0,6% din VNB este de 783,738 milioane de euro.
„De aceea, cererea este depusa in baza criteriilor pentru dezastre regionale si va fi evaluata in conformitate cu conditiile regulamentului din 2002, inca in vigoare, conform carora majoritatea populatiei din regiune trebuie sa fie afectata si sa existe dovezi ale unor repercusiuni lungi si grave asupra conditiilor de viata si a stabilitatii economice a regiunii”, a mai afirmat Shirin Wheeler.
Slovenia a depus si ea o cerere de mobilizare a FSUE pentru pagubele provocate de gheata si de furtuni in aceasta iarna, declarand pagube de 427,8 milioane de euro. Valoarea totala a pagubelor reprezinta 204,6% din pragul aplicat Sloveniei, de 209,587 milioane de euro, motiv pentru care cererea acestui stat va fi evaluata in conformitate cu criteriile pentru catastrofe majore.
Sursa: Agerpres