Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat joi ca a autorizat parasutarea de ajutoare umanitare in Irak si, daca va fi necesar, lovituri aeriene punctuale impotriva jihadistilor pentru a evita un „genocid” al minoritatilor amenintate de Statul Islamic, relateaza AFP.
In nordul Irakului, zeci de mii de crestini si de yaziditi au fost siliti sa se refugieze din fata avansarii extremistilor suniti. Yaziditii, o comunitate kurdofona preislamica considerata de jihadisti ca ‘adoratoare a diavolului’, au fost respinsi ca intr-o capcana, fara apa si fara hrana, in zona desertica din jur.
‘Putem actiona, in mod responsabil si prudent, pentru a evita un eventual act de genocid’, a afirmat Obama intr-o alocutiune solemna la Casa Alba.
Daca jihadistii avanseaza spre Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului irakian, vor fi loviti, a avertizat el. Nicio lovitura aeriana nu fusese inca efectuata joi, a precizat un responsabil american.
Pentru a veni in ajutorul minoritatilor amenintate, acelasi responsabil american a dat asigurari ca SUA vor parasuta din nou provizii, dupa ce Pentagonul a anuntat primele parasutari de hrana si apa in cursul serii.
‘Ne confruntam cu o situatie in care persoane inocente ar putea fi victime ale unor violente teribile. SUA nu-si pot intoarce privirea de la ele’, a spus Barack Obama.
Dar dupa doi ani si jumatate de la plecarea ultimului soldat american din Irak, presedintele SUA a reafirmat ca nu va trimite trupe la sol in aceasta tara ‘pentru ca nu exista o solutie militara americana a crizei’ pe care o cunoaste tara de la inceputul ofensivei jihadiste la inceputul lunii iunie.
Semn al vastei mobilizari internationale, Consiliul de Securitate al ONU s-a declarat ‘scandalizat’ de avansarea jihadistilor, in cursul unei reuniuni convocate de urgenta joi seara la New York.
Cele 15 tari membre ale Consiliului si-au exprimat sprijinul pentru guvernul de la Bagdad in lupta sa impotriva organizatiei Statul Islamic si au invitat ‘comunitatea internationala sa sustina guvernul si poporul Irakului, facand tot posibilul pentru a ajuta si a usura suferintele populatiei’.
Potrivit patriarhului caldeean Louis Sako, 100.000 de crestini au fost alungati fara nimic altceva decat hainele de pe ei dupa cucerirea Qaraqosh si a altor orase din regiunea Mosul (in nord). Ca si Barack Obama, monseniorul Sako a afirmat ca se teme de un ‘genocid’.
La Roma, Papa Francisc a lansat un apel urgent comunitatii internationale pentru a ‘proteja’ populatia alungata din nordul Irakului.
Franta s-a declarat dispusa ‘sa-si aduca sprijinul fortelor angajate’ in lupta impotriva jihadistilor in Irak, dar fara sa precizeze natura acestui ajutor.
La Qaraqosh, situat intre Mosul si ocupat de Statul Islamic, si Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului, jihadistii au ocupat pozitii in cursul noptii dupa retragerea fortelor kurde.
Acest nou exod depaseste cu mult in amploare pe cel al crestinilor alungati din Mosul in iulie, cand comunitatea crestina din Irak s-a diminuat cu mai mult de jumatate fata de cea existenta in 2003.
Intr-un comunicat, Statul Islamic a salutat ‘o noua eliberare in provincia Ninive (a carei capitala este Mosul), care va servi drept lectie kurzilor profani’. Prin aceasta avansare a militantilor Statului Islamic, acestia au ajuns la numai 40 km de Erbil.
Condusi de organizatia Statul Islamic, deja bine implantata in Siria, insurgentii suniti au lansat in iunie o ofensiva fulgeratoare in nordul Irakului, cucerind vaste parti din teritoriul tarii.
Sursa: Agerpres