Vezi VIDEO
Ministerul Educatiei doreste sa reduca rata abandonului scolar si sa creasca procentul de promovabilitate la bacalaureat, oferind granturi liceelor si universitatilor din Romania. Programul „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, adoptat de Executiv in cadrul sedintei de miercuri, 15 aprilie, prevede acordarea de sprijin financiar pe o perioada de cel mult patru ani institutiilor de invatamant, in vederea incurajarii tinerilor romani, in special absolventi de liceele cu rezultate slabe la bacalaureat, sa faca o facultate.
Granturile se vor acorda pe baza unor criterii de eligibilitate ce urmeaza a fi stabilite prin ordin de ministru, in termen de 60 de zile, la fel ca si cuantumul sprijinului si metodologia de implementare a acestui program. Perioada de acordare a sprijinului este de maximum 4 ani pentru licee si cel mult 3 ani pentru institutiile de invatamant superior.
“Programul se va derula pe o perioada de 7 ani, incepand cu 1 septembrie 2015, cu finantare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, catre liceele si universitatile care se califica la competitii de acordare de granturi. Din informatiile pe care le avem pana acum, ministerul urmareste anumite obiective clare, care se refera, in primul rand, la reducerea abandonului scolar in anii terminali de liceu. De exemplu, in 2011-2012, abandonul a fost de 3.8%, iar prin acest program se preconizeaza o reducere de pana la 3.5%”, a declarat inspectorul scolar general adjunct Vasile Ban.
Ministerul Educatiei urmareste prin acest program si cresterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat, dar si diminuarea abandonului scolar in primul an de facultate.
“Apoi ar fi cresterea ratei de participare si promovabilitate la examenul de bacalaureat, la 59% la liceele mai putin performante, in special cele cu filiera tehnologica. Daca ne raportam la rezultatele inregistrate in vara anului trecut, la aceste institutii procentul de promovabilitate a fost in jur de 30%., De asemenea, reducerea semnificativa a abandonului scolar in primul an de facultate, pentru ca foarte multi tineri, dupa primul an, se razgandesc si parasesc institutia de invatamant superior”, a adaugat Vasile Ban.
Beneficiarii finali ai Programului National „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” sunt elevii de liceu si studentii din invatamantul de stat care apartin unor grupuri dezavantajate sau sunt in risc de esec scolar, respectiv abandon al studiilor.
Sursa: Tania Purcaru