Tinerii care provin din zone defavorizate vor fi stimulati financiar pentru a nu abandona liceul sau facultatea, Guvernul urmand sa aloce 200 de milioane euro, bani imprumutati de la BIRD, atat ca sprijin material, cat si pentru consultanta, meditatii, consiliere, a anuntat ministrul Educatiei.
Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care aproba Acordul de imprumut pentru finantarea Proiectului privind invatamantului secundar, semnat intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Imprumutul, in valoare de 200 de milioane de euro, este acordat pe o perioada de 20 de ani si va fi rambursat intr-o singura transa, la 1 noiembrie 2034. La finalul sedintei Executivului, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a fost intrebat de jurnalisti daca sunt prevazute burse si alte „stimulente materiale” pentru tinerii care vor sa abandoneze scoala, astfel incat acestia sa poata continua studiile, iar ministrul a raspuns ca da.
„Sunt prevazute si aceste lucruri”, a spus Cimpeanu. De asemenea, proiectul privind invatamantul secundar, finantat prin acest imprumut, are scopul de a contribui la imbunatatirea tranzitiei de la sistemul educational secundar superior, la cel tertiar si cresterea gradului de absolvire a primului an de invatamant superior. Beneficiare ale proiectului vor fi toate liceele din invatamantul de stat cu rata scazuta de absolvire a scolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum si universitati din sistemul de stat.
Proiectul este structurat pe trei componente: interventii sistemice si la nivelul liceelor, interventii sistemice si la nivelul universitatilor si monitorizare. Interventiile la nivelul liceelor se refera la acordarea unor ore de remediere, meditatii, consiliere, orientare profesionala, activitati extracurriculare, vizite de documentare, participari la competitii, retele intrascolare, stagii de formare, achizitii de bunuri. Interventiile sistemice sunt: revizuirea programei scolare, formarea cadrelor didactice, imbunatatirea platformei on-line pentru evaluari si examene nationale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc.
Se estimeaza ca de aceste activitati vor beneficia 1160 de licee din mediul rural si urban, respectiv toate liceele care nu au inregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.
In ceea ce priveste invatamantul superior, interventiile sistemice la universitati si programele de vara care se au in vedere se refera constau in granturi si asistenta tehnica pentru realizarea urmatoarelor activitati pentru sprijinirea studentilor cu risc de abandon scolar: programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vara, dezvoltarea unor centre de invatamant. Se estimeaza ca de aceste activitati vor beneficia circa 300 de facultati din intreaga tara, adica 85% din totalul facultatilor de stat.
A treia componenta a programului se refera la managementul proiectului, monitorizare si evaluare, iar in cadrul acesteia se vor finanta costuri legate de implementarea, monitorizarea si evaluarea unor studii privind eficienta diferitelor programe finantate (cum ar fi Programul Bani de liceu). Se estimeaza ca implementarea proiectului se va realiza in sapte ani, respectiv din noiembrie 2015 pana in decembrie 2022.
Sursa: Mediafax