Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice /MMFPSPV/ va demara, in perioada urmatoare, un proiect-pilot prin care se urmareste cresterea numarului de caini insotitori pentru persoanele nevazatoare, potrivit unui comunicat al institutiei.
„Anul trecut, in Parlament, a fost votata legea care prevede dezvoltarea unor servicii de asistenta vie pentru nevazatori. Cainii insotitori reprezinta un sprijin real pentru persoanele cu dizabilitati. Vom demara, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati (ANPD), un proiect pilot prin care sa crestem numarul de caini insotitori. De asemenea, ANPD are toata sustinerea Ministerului Muncii pentru transpunerea legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati”, a afirmat ministrul Muncii, Rovana Plumb, intr-o intalnire de lucru cu reprezentantii Federatiei Europene a Cainilor Insotitori pentru Persoanele Nevazatoare.
Conform ministerului, in cadrul intalnirii, Rovana Plumb a mentionat ca in paralel cu programul pilot va fi demarata o campanie de informare care sa promoveze prevederile Legii nr. 55/2014 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu accent pe partea care reglementeaza cainii insotitori.
„Recunosc faptul ca multe companii, magazine, institutii publice nu cunosc reglementarile legii si, astfel, se creeaza o serie de probleme. Vom pregati o campanie de informare care sa se deruleze impreuna cu proiectul pilot’, a spus Plumb.
La randul sau, presedintele Federatiei Europene a Cainilor Insotitori pentru Persoanele Nevazatoare, David Adams, a subliniat ca programul cainilor insotitori reprezinta o metoda extrem de utila pentru reintegrarea persoanelor cu dizabilitati in societate si ca, anual, se fac progrese insemnate, insa este foarte important ca programul sa fie sprijinit de catre autoritati.
Potrivit datelor oficiale, in Romania exista sapte caini ghizi pentru persoane nevazatoare. Primul exemplar de acest gen a fost Chloe, urmata de Louis, Clint (cainele celui mai tanar beneficiar roman, in varsta de 19 ani), Max (caine care are doi stapani beneficiari, un cuplu de persoane cu deficiente de vedere), Hamish, Heidi si Angus — cel mai tanar ‘absolvent” al scolii de caini ghizi pentru nevazatori.
In comparatie cu aceste cifre, in Marea Britanie exista aproximativ 5.000 de caini ghizi, conform instructorului de caini ghizi pentru nevazatori, Alan Brooks, prezent, recent, la Bucuresti, cu ocazia unei gale de strangere de fonduri pentru Federatia Europeana a Cainilor Ghid.
Sursa: Agerpres