Vezi VIDEO
Vezi VIDEO
Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, a fost prezent marti, 9 septembrie, la sedinta Consiliului Local, acolo unde a discutat, alaturi de primarul Catalin Chereches si de alesii baimareni stadiul implementarii proiectului privind sistemul integrat de management al deseurilor la nivelul judetului Maramures. Zetea a declarat ca sustine initiativa primarului baimarean, aceea ca gestionarea colectarii deseurilor pe raza municipiului Baia Mare sa fie facuta direct de catre administratia publica locala, singura care stie exact nevoile cetatenilor si problemele specifice cu care se confrunta acest oras.
Discutiile au avut in vedere stadiul implementarii proiectului ce vizeaza managementul integrat al deseurilor, dar si modul in care acesta va functiona, la nivelul municipiului Baia Mare. Catalin Chereches a declarat ca un astfel de proiect trebuie sa aiba in vedere imbunatatirea serviciilor, la nivelul fiecarei localitati in parte pentru ca oamenii sa perceapa pozitiv acest sistem integrat de management. Primarul baimarean a vorbit si despre nevoile pe care le are, din acest punct de vedere, administratia publica locala si lucrurile care ar trebui imbunatatite la acest nivel.
“Stiti foarte bine ca in ultimii ani s-au facut eforturi sa realizam acele puncte de colectare in municipiul Baia Mare si in acest moment avem 192 de platforme dotate cu 783 de containere si cred ca este util ca urmatorul pas sa fie unul superior din punct de vedere calitativ. Aici ne referim, in primul rand, la dorinta noastra de a avea in majoritatea zonelor din municipiul Baia Mare, in locul punctelor de colectare pe care le-am modernizat, containere ingropate si sa impunem, la nivelul dotarii, utilaje si masini de inalta performanta, pentru ca nu cred ca baimarenii isi doresc sa se intample, ca in alte orase sau ca acum multi ani, sa strangem gunoaiele cu tractorul si nici nu cred ca isi doresc sa isi arunce resturile menajere la colt de bloc sau de strada”, a declarat Catalin Chereches.
Baia Mare este principalul generator de deseuri din judetul Maramures, motiv pentru care gestionarea colectarii deseurilor din municipiu ar trebui sa fie prioritara atat pentru cei de la Consiliul Judetean, care se ocupa de implementarea acestui proiect, cat si pentru cei din cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, cea care va decide exact cum va fi impartit judetul si cum se vor face licitatiile pentru atribuirea serviciilor de colectare a deseurilor.
“Stim ce avem nevoie la nivelul punctelor de colectare, cum vrem sa arate ele, ce vrem sa impunem unui nou operator, ce masini trebuie sa aiba, cum sa arate acele masini, frecventa cu care sa colecteze si nu vreau sa fim dependenti de altii. Vrem sa controlam pretul, frecventa cu care se ridica gunoiul, dar si calitatea acestor puncte de colectare, numarul lor si sa impunem inclusiv standardele tehnice cu privire la utilaje, dar si numarul utilajelor de colectare”, a adaugat Catalin Chereches.
Primarul baimarean a dezbatut si subiectul depozitului de la Farcasa, care are drept termen de finalizare anul 2015 si care, in cazul in care nu va fi construit, ar pune pe jar administratia baimareana. Municipalitatea trebuie ca pana in 2017 sa inchida actualul depozit neconform, cel de la iesirea din oras spre Satu Nou de Jos, si sa gaseasca solutii pentru depozitarea deseurilor din intreg orasul.
“Noi, municipiul, avem un termen limita, anul 2017. Pana in 2017 putem sa functionam pe depozitul actual, de la iesirea dinspre Satu Nou de Jos. Pana in 2017 avem doua variante, ori vom avea acel depozit ecologic de la Farcasa ori gandim noi, la nivelul municipiului, o alta strategie pentru a rezolva aceasta problema, cu forte proprii”, a adaugat primarul.
Reprezentantii Consiliului Judetean au prezentat obiectivele principale ale acestui proiect, care prevad construirea unui centru de management integrat al deseurilor la Farcasa, ce va cuprinde si depozitul judetean cu o capacitate, in prima faza, de 450.000 de metri cubi, dar si construirea unor statii de transfer, puncte de colectare sau puncte de sortare la Moisei, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus, Baia Mare, Seini, Somcuta Mare, Viseu de Sus si Borsa, precum si inchiderea celor 6 depozite neconforme din Maramures, din care mai sunt functionale doar doua, cele de la Baia Mare si Sighetu Marmatiei. Reprezentantii Consiliului Judetean spera ca, pentru a ramane in grafic, sa finalizeze toate licitatiile pana la finalul acestui an si sa demareze implementarea propriu-zisa a proiectului inca din primele luni ale lui 2015.
Pentru judetul Maramures ideal ar fi fost sa se creeze o companie publica pentru administrarea intregului sistem, in asa fel incat pretul acestor servicii sa poata fi controlat, in caz contrar el urmand a depinde atat de operatorul depozitului, cat si de operatorii zonali care se vor ocupa de colectarea efectiva a deseurilor.
“La nivelul operarii depozitului, statiilor de transfer si statiilor de sortare, ca strategie, ideal ar fi fost sa realizam o companie publica, care sa poata face aceasta administrare. In acest fel, la nivelul judetului putem sa tinem in frau pretul de punere in rampa a deseurilor. Orice operator din judetul Maramures depinde, in formarea pretului, de operatorul depozitului. Si daca acesta iti genereaza un pret foarte mare, ai un pret foarte mare la populatie si te trezesti ca nu mai platesti 5 lei, ci 15 lei. Si cine va fi de vina? Cetatenii nu stiu despre ADI, despre Consiliul Judetean, despre management integrat, stiu despre primar si Consiliul Local. Si ce mai stiu cetatenii? Ca trebuie sa li se ridice gunoiul si trebuie sa li se ridice mai des decat erau obisnuiti”, a declarat Catalin Chereches.
Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean a marturisit ca sustine initiativa primarului Catalin Chereches, aceea ca gestionarea colectarii deseurilor de pe raza orasului Baia Mare sa apartina direct Municipalitatii, si ca nu va sprijini nicio altfel de masura, in conditiile in care comunitatea baimareana este cea mai importanta si are cel mai mare impact in dezvoltarea intregului judet.
“Municipalitatea baimareana trebuie sa devina comunitatea cu cel mai mare impact din judetul Maramures, iar problemele dumneavoastra sunt primele care trebuie avute in vedere spre a fi rezolvate, in Consiliul Judetean, iar eu sunt convins ca acest lucru se va intampla, fie la nivelul executivului Consiliului Judetean, fie la nivelul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara in ceea ce priveste deseurile. Faptul ca Baia Mare doreste sa aiba o strategie proprie in ceea ce priveste colectarea deseurilor nu constituie o problema. Putem sa facem acest lucru impreuna. E nevoie ca noi sa acceptam strategia pe care o aveti si nu vad de ce nu am face acest lucru, nu vad de ce s-ar opune cineva sa rezolve problemele pe care le-ati semnalat aici, iar daca o va face nu va avea suportul meu”, a declarat Gabriel Zetea.
In ceea ce priveste viitorul acestui proiect, Zetea a precizat ca se vor face eforturi sustinute ca toate licitatiile sa se incheie pana la finalul anului 2014 si incepand din 2015 sa se porneasca efectiv lucrarile de construire a depozitului de la Farcasa.
“Fara nicio rezerva va spun ca vom face la nivelul Consiliului Judetean toate demersurile pentru ca licitatiile sa fie finalizate la timp, in 2014, constructia efectiva a depozitului sa se faca pe intreaga perioada a anului 2015, iar la inceputul anului 2015 sa discutam in ADI despre inceperea demersurilor pentru efectuarea licitatiilor, asa cum doreste fiecare administratie in parte, pentru ca fiecare comunitate are problemele ei, care trebuie rezolvate de ADI”, a adaugat Gabriel Zetea.
La nivelul Consiliului Local Baia Mare va fi redactat un document care mai apoi va fi trimis Consiliului Judetean, dar si Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara si care va avea doua componente. Prima dintre ele se refera la stadiul de implementare al proiectului si sesizarea pericolelor care exista privind pierderea finantarii in cazul unor intarzieri, iar cea de a doua va avea in vedere separarea gestiunii privind colectarea deseurilor, astfel incat municipiul Baia Mare sa fie independent din acest punct de vedere.
Sursa: Tania Purcaru