După o perioadă de incertitudini și întrebări fără răspuns pe tema școlarizării copiilor ucraineni refugiați din calea războiului care au ales Baia Mare ca a doua casă departe de casă, la Baia Mare, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș s-au înființat patru clase, două pentru ciclul primar și două pentru cel gimnazial, plus o grupă pentru grădiniță.
Efortul a fost unul comun. Membrii comunității ROUA, atât ucraineni cât și români, au colectat datele persoanelor care aleg să locuiască pe termen mediu sau lung în Baia Mare și care doresc să își înscrie copiii la școală, pentru a evalua corect nevoia, pentru a vedea care este numărul exact de copii, de ce vârste și în ce clase sunt aceștia în anul școlar curent. Această listă a fost mai apoi predată Inspectoratului Școlar care a demarat pașii necesari pentru înființarea acestor clase.
Școala aleasă este în vecinătatea Centrului Comunitar ROUA din Baia Mare astfel că cei mici vor putea, după ore, să meargă în grup, însoțiți de facilitatorii comunitari, la activitățile extracurriculare de la centru.
„Este un pas important pentru comunitatea creată în jurul centrului ROUA. În ultimele două luni am căutat variante, răspunsuri la întrebările membrilor noștri legat de școlarizarea copiilor. Continuarea studiilor și accesul la educație în limba lor sunt vitale pentru crearea unui cadru de normalitate în viața acestor copii puternic afectați de drama prin care sunt obligați să treacă la vârste atât de fragede. Să fie în continuare audienți în clase a căror limbă nu o cunosc și unde nu sunt înțeleși, unde nu pot comunica cu cadrele didactice sau cu colegii, nu mai era o opțiune pentru ei. A fost necesar un efort comun să facem ca nevoia lor de educație și comunitate să fie soluționată și ne bucurăm de sprijinul și promptitudinea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și a domnului Inspector General Mihai Pop”, spune Diana Sabo, președinte al Asociației DEIS, coordonator al Centrului Comunitar ROUA.
În prima zi de școală peste 50 de copii refugiați din calea războiului au avut parte de o festivitate de deschidere a anului școlar așa cum se cuvine, cu flori pentru cadrele didactice, cu emoții și cu bucurie, iar părinții au putut respira ușurați, stiindu-i pe cei mici în siguranță.
Asociațiile DEIS, Asociația City Makers, YMCA România, YMCA Baia Mare, Rotaract Baia Mare și Asociația Reinvent și-au unit forțele și resursele și au pus bazele unui centru comunitar pentru cei care au fugit din fața războiului și s-au stabilit în Baia Mare și în Județul Maramureș.
Începând de joi, 28 aprilie, de la ora 16:00, centrul ROUA de pe strada Magnoliei nr.10 din Baia Mare pune la dispoziția migranților din Ucraina un spațiu în care pot beneficia de servicii integrate și spații de socializare pentru toate vârstele.
Conceptul POYA/ROUA a fost dezvoltat printr-un proces de co-creare,activitățile și serviciile fiind gândite împreună cu un grup de inițiativă format din membrii comunității ucrainene stabiliți în Baia Mare și membri ai ONG-urilor locale. Inițiatorii acestui proiect consideră că, în procesul de integrare în comunitatea locală a acestor oameni a căror viață a luat o turnură tragică în urmă cu șase luni, este importantă o intervenție personalizată, adaptată nevoilor specifice ale fiecărui individ, dar și a comunității ca întreg. În plus, implicarea comunității ucrainene, atât în dezvoltarea activităților centrului, cât și în implementarea lor este vitală. Pe lângă armonizarea diferențelor culturale, are loc și un proces în care beneficiarii direcți ai centrului devin co-fondatori, co-proprietari, crescând astfel sentimentul de apartenență și responsabilitate. Serviciile oferite de ROUA au două componente:
Un centru logistic pe Strada Europa nr.53 din Baia Mare, care funcționează deja de la începutul războiului ca magazin social unde membrii comunității ucrainene din Maramureș vin, de două ori pe săptămână, marțea și vinerea între orele 16:00-20:00, pentru a-și face provizii de alimente, produse de igienă și îmbrăcăminte.
Un centru comunitar pe strada Magnoliei nr.10 din Baia Mare, unde se oferă servicii integrate pentru toate categoriile de vârstă, cu participarea activă a comunității ucrainene: activități de zi pentru copii, preadolescenți și adolescenți, cursuri de bază de limba română și engleză pentru toate vârstele, , consiliere psiho-socială și legal-administrativă, spațiu de socializare și petrecere a timpului liber și oportunitatea de a organiza diverse evenimente în cadrul comunității. Toate activitățile centrului sunt oferite gratuit, cu implicarea directă a comunității ucrainenilor din Maramureș.
De serviciile ROUA poate beneficia gratuit orice cetățean ucrainean care s-a stabilit în Baia Mare sau în județul Maramureș sau care se află doar în tranzit în județul Maramureș, cu sprijinul Disaster Emergency Committee prin Action Aid.
Sursa: Actual MM