Autorităţile locale şi judeţene au participat astăzi, 21 martie, împreună cu E.S. Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus la o întâlnire cu directori ai instituțiilor de cultură din județ, din mediul de afaceri, dar și din alte instituții pe tema relațiilor de colaborare cu regiuni din Belarus.
”Din punct de vedere al relațiilor economice, prin cele două birouri vamale din județ au fost realizate, în cursul anului, trecut importuri din Belarus, în valoare de 15,2 milioane lei. Principalele produse importate au fost produse din lemn (placaj de mesteacăn, cherestea de mesteacăn și conifere, lamele din lemn de fag), respectiv plăci de gresie și faianță. La nivelul județului nu sunt înregistrate firme mixte din cele două țări, dar prezența dumneavoastră aici, constituie o garanție pentru promovarea și dezvoltarea de relații economice, dar și de intensificare a schimburilor comerciale”, a menționat prefectul Vasile Moldovan.
Ambasadorul Andrei Grinkevich a declarat că sunt oportunități de colaborare în domeniul cultural, de promovare a turismului, de schimburi economice și s-a oferit să sprijine relațiile de colaborare între Camera de Comerț și Industrie Maramureș și regiuni din Belarus. ”Voi identifica societăți comerciale din Belarus pentru a stabili contacte utile cu firme din Maramureș. La nivel interguvernamental funcționează trei comisii mixte bilaterale între țările noastre, în domeniul economic, al agriculturii și al transportului care au sprijinit încheierea de parteneriate. Pentru a dezvolta relații de colaborare cu instituții și societăți din județul dumneavoastră, am solicitarea de a se transmite la ambasadă date cu privire la domeniul de activitate, respectiv de contact. Aveți sprijinul și implicarea mea personală în găsirea de parteneri de afaceri, de instituții de cultură. În Belarus vor fi organizate, anul acesta, forumuri regionale și aveți oportunitatea de a participa și găsi parteneri din zona Eurasia”, a spus diplomatul belarus.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, a menționat despre importanța stabilirii de relații culturale, accesul la fonduri structurale care să sprijine activitatea muzeelor, despre colaborare în domeniul turismului ecumenic și identificarea de parteneri pentru colaborare cu Muzeul de Mineralogie și Complexul Astronomic din Baia Mare. De asemenea, a lansat invitația de participare la Academia de Vară a Adunării Regiunilor Europei, care se va desfășura în luna august, în Baia Mare.
Autoritățile maramureșene și ambasadorul Andrei Grinkevich au convenit să îmbunătățească relațiile de comunicare și de cooperare pentru identificarea de proiecte și inițiative comune care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a județului nostru.
Relația cu Belarus, oportunitate economică pentru Baia Mare
La întâlnirea cu ambasadorul a participat şi Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare. În opinia edilului, domeniul economic şi schimburile comerciale, dar şi aducerea de profesionişti care să lucreze în Baia Mare ar fi benefice pentru ambele părţi. Nu au fost însă omise nici proiectele comune în domeniul cultural.
„Am avut plăcerea să particip la întâlnirea cu Excelența Sa Andrei Grinkevich, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în România. Pe lângă relațiile din perspectivă diplomatică și culturală pe care le putem dezvolta cred că principalul lucru care ne poate apropia și uni este domeniul economic și schimburile comerciale. Fară schimburi economice care să se materializeze în profit nu există nici relații culturale și nici relații diplomatice. Pe noi ca și municipiu ne interesează cum putem să aducem profesioniști din Belarus să lucreze în Baia Mare dacă există un acord pe partea de muncă între România și Belarus în acest sens.
Astăzi, din perspectivă legală, la nivel general este o autorizare a muncii pe cel mult 6 luni ceea ce generează foarte multe birocrație, respectiv îngreunează și activitatea firmelor care angajează din Belarus sau din alte țări specialiști în România. Așadar ar trebui ca astfel de acorduri să fie făcute pe cel puțin un an de zile. Din altă perspectivă ne interesează în special specialiști din zona tehnologiei informațiilor și proiectare mașini, construcții civile și instalații. Din acest punct de vedere Excelența Sa este foarte important pentru a convinge Guvernul României să semneze un acord mult mai larg pentru a permite muncitorilor din Belarus să lucreze în România. Relația noastră cu Belarusul foarte aplicată s-a desfășurat acum aproximativ 3 ani de zile când am avut la echipa noastră de handbal 4 jucătoare din Belarus. Ne interesează, cel puțin la nivel de oraș și de județ, să generăm o relaționare din perspectivă economică, inclusiv cu Rusia. Asta deoarece la nivelul acestei regiuni va trebui să dezvoltăm un parteneriat de cooperare economic și politic pe zona de Est. Având în vedere că noi ne vom înfrăți cu orașul Groznîi, pe o relație personală a mea cu unul dintre liderii locali de acolo, consider că orientarea noastră și spre Belarus este benefică și o înfrățire cu un oraș relevant din Belarus ar fi onorantă„,a spus Cherecheş.
Primele demersuri pentru schimburi economice între firmele din Baia Mare şi cele din Belarus vor fi făcute în cel mai scurt timp, toate în beneficiul oamenilor de afaceri care doresc să se dezvolte pe plan internaţional.
„Revenind la chestiunea economică ne interesează 4 subiecte: lemn, industria textilă, agricultură și mașini agricole. Pentru toate aceste lucruri o să transmitem la Ambasada Belarusului de la București modul în care dorim să facem o misiune economică a Agenției Economice a municipiului Baia Mare în Belarus cu firmele pe care le avem interesate în Baia Mare și în zonă în acest sens pentru ca punctual să puitem să ne găsim interlocutorii economici”, a mai spus Cherecheş.