Vezi VIDEO
150 de copii cu IQ ridicat, care provin din familii defavorizate, vor fi ajutati sa isi continue studiile. Ei prezinta un risc mare de abandon scolar, avand in vedere situatia materiala precara dar, pentru a-i determina sa mearga in continuare la cursuri, autoritatile au demarat un proiect privind alocarea de burse lunare.
Elevii selectati vor invata la colegiile „Mihai Eminescu” din Baia Mare si „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei, iar sprijinul financiar va fi alocat incepand din aceasta toamna si pana in 2013. Bursele lunare sunt in cuantum de 400 de lei si vor fi dublate de activitati care sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte creativitatea si aptitudinile de invatare.
„Vom avea un program integrat, adica un after school, in care vor fi o multitudine de activitati atat scolare, cat si inafara scolii, majoritatea in afara scolii, pentru ca proiectul ‘Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare’ (SCAN) chiar pune amprenta pe educatie dincolo de clasa”, puncteaza profesorul de chimie de la Colegiul „Mihai Eminescu”, Ionel Bud.
Elevii nu au fost alesi la intamplare, selectarea fiind facuta in etape succesive. In prima faza, s-au identificat copiii cu risc de abandon scolar, apoi acestia au fost testati si intervievati, formandu-se grupul tinta de 150 de elevi. Proiectul vizeaza pe termen lung ajutarea copiilor care nu ar fi avut sansa sa isi continue studiile, pentru a reusi finalizarea unui liceu si, in unele cazuri, chiar inscrierea la facultate.
„Sper sa fiu mai atenta la scoala, sa invat mai mult, avand in vedere ca sunt ajutata si dupa ore, si sa fiu putin mai responsabila”, spune una dintre elevele participante la proiect, Simona Maria Nantu.
Proiectul „Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare” este cofinantat din fonduri europene si este implementat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in parteneriat cu un colegiu din Danemarca si cu inspectoratele scolare din sase judete care au fost selectate in cadrul programului. Acesta a fost realizat in urma unor activitati de cercetare care au relevat faptul ca abandonul scolar este tot frecvent intalnit.
„Parasirea timpurie a scolii presupune abandonarea scolii dupa clasa a VIII-a, deci nu-si finalizeaza studiile obligatorii si luat in discutie segmentul de populatie cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, acest indicator la nivelul Romaniei se ridica la 16,6 procente”, explica sefa Inspectoratului Scolar Maramures, Mariana Pop.
Un proiect similar, care a fost demarat in paralel, vizeaza copiii cu dizabilitati si are acelasi scop de integrare in societate si de ajutor in continuarea studiilor. Prin intermediul acestuia se acorda burse speciale de 600 de lei lunar, timp de 2 ani, pentru 50 de copii cu deficiente. Totodata, se vor organiza tabere specializate, unde parintii vor beneficia de consiliere in privinta nevoilor speciale ale copiilor lor.
Sursa: Gabriela Kuhajda