Produsele cosmetice din magazine, indiferent daca sunt fabricate in UE sau importate, trebuie sa respecte standarde de siguranta mai stricte si reguli pentru o informare mai buna a consumatorilor, printre care sa fie notificate centralizat, a anuntat joi Comisia Europeana.
Incepand de azi, 11 iulie, produsele cosmetice din magazine, indiferent daca sunt fabricate in UE sau importate din tari terte, trebuie sa respecte in intregime Regulamentul privind produsele cosmetice, care asigura standarde de siguranta mai stricte si o informare mai buna a consumatorilor. Cu peste 4 000 de producatori de cosmetice, dintre care multi aflati printre liderii mondiali in acest sector, industria cosmeticelor este un atu major al UE in contextul globalizarii economiei. Acest sector creeaza, direct si indirect, peste 1,5 milioane de locuri de munca.
Printre cele mai importante modificari introduse de Regulamentul privind produsele cosmetice adoptat de Consiliu si de Parlament in 2009 se numara: consolidarea cerintelor de siguranta pentru produsele cosmetice, in sensul ca producatorii trebuie sa respecte anumite cerinte la pregatirea unui raport privind siguranta unui produs inainte de introducerea lui pe piata, si introducerea notiunii de „persoana responsabila”, astfel ca pe piata pot fi introduse doar produsele cosmetice pentru care o persoana juridica sau fizica este desemnata in UE drept „persoana responsabila”.
Noul regulament privind produsele cosmetice permite identificarea cu exactitate a persoanei responsabile si precizeaza clar obligatiile acesteia. In caz de inspectie a autoritatilor nationale de supraveghere a pietei, persoana responsabila trebuie sa aiba dosarul cu informatii despre produs disponibil si actualizat, inclusiv evaluarea sigurantei produsului.
Totodata, fiecare producator va trebui sa isi notifice, o singura data, produsul cosmetic introdus pe piata prin portalul UE de notificare a produselor cosmetice (Cosmetic Products Notification Portal – CPNP). Datele stocate in acest portal vor permite personalului centrelor nationale de toxicologie sa aiba acces in cateva secunde la compozitia produselor, in cazul unor accidente, iar autoritatilor competente sa acceseze cu usurinta informatii referitoare la toate produsele cosmetice introduse pe piata in UE, in scopuri de supraveghere a pietei.
Persoana responsabila va avea si obligatia de a raporta efectele nedorite grave autoritatilor nationale competente. Autoritatile vor colecta si informatii provenite, de exemplu, de la utilizatori si de la profesionisti din domeniul sanatatii si vor fi obligate sa schimbe astfel de informatii cu alte state membre ale UE.
Colorantii, conservantii si filtrele UV, inclusiv cele care sunt nanomateriale, din produse trebuie sa fie autorizate in mod explicit. Produsele care contin nanomateriale nerestrictionate de Regulamentul privind produsele cosmetice vor fi supuse unei evaluari complete de siguranta, la nivelul UE, in cazul in care Comisia are suspiciuni in privinta lor. Nanomaterialele vor trebui indicate in lista de ingrediente de pe eticheta folosindu-se cuvantul „nano” intre paranteze dupa denumirea substantei: de exemplu, „dioxid de titan (nano)”.
In plus, a fost adoptat un nou regulament al Comisiei care stabileste criterii comune pentru declaratile referitoare la produsele cosmetice. Astfel, producatorii care doresc sa includa o declaratie pe produsele lor, de exemplu „eficienta timp de 48 de ore” pentru deodorante, vor trebui sa indeplineasca sase criterii comune: conformitate juridica, veridicitate, elemente probatorii, onestitate, echitate si alegere in cunostinta de cauza. Pe baza acestor criterii, autoritatile nationale competente vor fi in masura sa verifice declaratiile.
Noul regulament privind produsele cosmetice, adoptat in 2009, a intrat in vigoare azi, 11 iulie, in urma unei perioade de tranzitie care a permis industriei sa se adapteze la noile norme. Legislatia europeana in domeniul produselor cosmetice a fost adoptata pentru prima data cu 35 de ani in urma si, de atunci, a fost revizuita substantial de sapte ori.
Produsele cosmetice nu inseamna numai produse de machiaj, parfumuri si lotiuni dupa ras, ci si produse vitale pentru sanatatea si bunastarea consumatorilor, precum cele de protectie solara, de curatare si pasta de dinti.
Sursa: Mediafax