Guvernul aprobă în ședinta de astăzi modificarea Anexei 3 la HG 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 15 octombrie, în acord cu propunerile adoptate prin Hotărârea 47 aprobată luni în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Anunțul a fost făcut chiar de către șeful DSU, Raed Arafat. „Domnule prim-ministru, vă solicit includerea pe agenda de lucru a şedinţei Guvernului a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Anexei 3 la HG 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 15 octimbrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, în cadrul şedinţei de guvern, scrie capital.ro.
Proiectul de hotărâre, propus spre aprobare în Guvern, vine urmare a unei decizii a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, adoptată luni, prin care s-au adoptat restricţii suplimentare, din cauza evoluţiei cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă.
Astfel, prin Hotărârea 47/2020 a CNSU a fost aprobată lista ţărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 7 octombrie, prevăzută în anexa la hotărâre.
O altă prevedere a hotărârii CNSU stabileşte posibilitatea depunerii jurământului la distanţă de către cei aleşi la scrutinul din 27 septembrie şi care sunt în carantină sau izolare.
Ludovic Orban, ieșit din autoizolare, a dat ordin ministrului Sănătății să crească numărul de paturi în spitale, îndeosebi la ATI, precum și mărirea capacității de testare.
„Solicit o mobilizare exemplară a tuturor ministerelor. Domnule ministru Tătaru, creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la terapie intensivă şi numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie. În plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odată ce se emit deciziile de către DSP-uri, privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, trebuie urmărite. Aici, vă recomand să găsiţi o soluţie – aşa cum am discutat – şi de implicare a medicilor de familie pentru pacienţii, mai ales care au cazuri uşoare, să se asigure o monitorizare a evoluţiei stării de sănătate. Pentru că nu pot numai medicii din spitalele COVID şi suport COVID să asigure monitorizarea stării de sănătate, iar medicii din DSP-uri sunt ocupaţi cu o mulţime de alte lucruri, anchete epidemiologice.
Numărul cazurilor noi de COVID-19 a trecut de 3.000, joi, când au fost consemnate 3.130 de infectări în ultimele 24 de ore, cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei. În Bucureşti sunt 549 de cazuri noi, la Iaşi – 193, Bacău – 150, Timiş – 142, Dâmboviţa – 128, Cluj – 117, Prahova – 101. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 44 de decese. La Terapie Intensivă sunt internaţi 607 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
Sursa: evz.ro