Sunt mii de cazuri de COVID-19 în Europa și specialiștii sunt deja speriați de ce ar putea să vină. Populația a ajuns la un anumit nivel de oboseală din cauza restricțiilor, iar efectele pot fi devastatoare. Cu toate acestea, epidemiologii spun că măsurile drastice se impun.
La Londra, poliția metropolitană a oprit o nuntă la care participau mult peste cele 6 persoane admise pentru orice fel de eveniment.
Organizatorii au fost amendați, iar nuntașii trimiși acasă.
Guvernul britanic a cerut sprijinul autorităților locale pentru punerea în practică a planului în trei etape de luptă împotriva pandemiei.
Boris Johnson, premierul britanic: Aşa cum am spus, administraţiile locale, nu toate, ne sprijină, dând dovadă de responsabilitate. Este vorba despre a salva vieţi.
Asta în timp ce o instanță din Berlin a anulat ordinul de închidere peste noapte a localurilor din capitala germană. Din punctul de vedere al judecătorilor nu reiese clar că o asemenea măsură ar ajuta la combaterea pandemiei de Covid.
În sudul Italiei, autoritățile locale din Campania, speriate de numărul din ce în ce mai mare de infectări, au hotărât să închidă școlile, ceea ce nu a fost deloc pe placul premierului.
Giuseppe Conte, premierul Italian: Curba de contagiozitate în şcoli este foarte scăzută. Asta înseamnă că am acţionat eficient şi copiii sunt în siguranţă. Ţine şi de şcoli, de cei care lucrează acolo şi de elevi. Aşa ca să închizi astfel toate şcolile, nu cred că e cea mai bună soluţie.
Cazuri multe sunt și în Elveția, unde guvernul a lăsat la latitudinea autorităților locale impunerea restricțiilor.
Cu toate că purtarea măștii a devenit obligatorie în cantoane ca Geneva și că populația este încurajată să lucreze de acasă, sunt raportate zilnic peste o mie de infectări.
De la începutul pandemiei, în Elveția, care are o populație de aproximativ 8 milioane de locuitori, au fost înregistrate peste 70 de mii de cazuri. 1800 de persoane au murit.