Surse intermediare pentru distribuirea de informații false, utilizarea presei finanțată de stat și dezinformarea cibernetică sunt trei din principalele capete de acuzare pe care Statele Unite le aduc Rusiei într-un raport al Departamentului de Stat în care Moscova este acuzată de crearea unui „ecosistem” sofisticat pentru răspândirea de dezinformare și propagandă în legătură, în principal, cu pandemia de coronavirus.
Cea mai mare parte a studiului se concentrează asupra unor portaluri web intermediare folosite pentru amplificarea mesajelor și a discursului fals, website-uri despre care spune că asigură conexiunea între sistemul de dezinformare rus și spațiul mediatic internațional.
„Ecosistemul de dezinformare și propagandă a Rusiei este o colecție de canale de comunicare și platforme oficiale, intermediare sau neasumate pe care Rusia le folosește pentru a crea și amplifica narative false”, se subliniază în raportul oficial al Departamentului de stat, dat publicității miercuri.
Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile venite dinspre Statele Unite privind implicarea în campanii de dezinformare în mediul online, chiar, săptămâna trecută, numindu-le o „fobie persistentă”.
Departamentul menționează zeci de site-uri, folosite ca metode „intermediare” de către Rusia, pentru a răspândi o serie de de teorii ale conspirației despre pandemie care sunt distribuite masiv și dezbătute pe rețelele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram.
Site-urile care le găzduiesc sunt în aparență independente de guvernul rus, dar în realitate servesc drept intermediari între Kremlin și media finanțată de stat care promovează constant astfel de manipulări prin propriile canale, arată oficialii americani.
Departamentul de Stat identifică mai multe teorii ale conspirații care s-au răspândit pe scară largă în lunile pandemiei, precum: crearea Covid-19 drept o armă biologică, folosirea ei de către multimiliardarul Bill Gates drept un pretext pentru microcipare sau teoriile privind existența pandemiei drept un simplu plan al companiilor farmaceutice de a se îmbogățiți prin crearea de vaccinuri. Niciuna dintre aceste teorii nu a fost vreodată prezentată alături de dovezi, ci doar prin simplă narațiune.
De altfel, chiar recent, o analiză publicată de Politico, preluată și de cotidianul italian La Repubblica, pornește de la datele unui sondaj care arată că 41% dintre români cred că noul coronavirus e o armă biologică fabricată în SUA.