Faptele au dovedit încă o dată că Statele Unite sunt cel mai mare actor statal în domeniul spionajului cibernetic, după cum a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, cerând Statelor Unite să clarifice aceste aspecte în fața comunității internaționale.
Rapoartele au relevat că, de la sfârșitul Războiul Rece, respectiv căderea URSS și până în anii 2000, serviciile de informații americane au folosit dispozitive de codare de la compania elvețiană Crypto AG pentru a spiona alte țări în timp ce respectiva firmă primea milioane de dolari pentru comercializarea și implementarea respectivelor dispozitive.
Geng a declarat pentru mass-media că, pe Internet, guvernul SUA și departamentele relevante au efectuat jafuri, supraveghere și spionaj la scară largă, acțiuni vizand guverne străine, companii și persoane din străinătate.
Pe de altă parte, Statele Unite, în fiecare zi, colectează aproape cinci miliarde de înregistrări provenind din telefoane mobile în toată lumea, spionând până și telefonul celular al Cancelarului german Angela Merkel.
De mai bine de zece ani, au controlat peste trei milioane de calculatoare în China, în fiecare an, și au implementat troieni în peste 3.600 de site-uri web din China, în timp ce, pe de altă parte, le place să joace rolul victimei, potrivit lui Geng, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze.
Ipocrizia Statelor Unite pe tema securității cibernetice este acum foarte clară, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez, subliniind că Statele Unite nu au onoarea și nici credibilitatea de a mai face afirmații contrare în fața altor țări.
„Faptele au dovedit încă o dată că, în calitate de cel mai mare jucător de stat în spionajul ciberspațial, Statele Unite merită titlul de” imperiu al hackerilor „.
Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a cerut Statelor Unite să clarifice problema cu comunitatea internațională, menționând că lumea încă aștepta o explicație cu privire la incidentele WikiLeaks și cele legate de afirmațiile lui Snowden.