Efectele crizei economice se resimt tot mai acut, in ultima perioada tot mai multi oameni ramanand pe drumuri, fara un loc de munca si fara locuinta. Acest lucru explica si faptul ca de la deschiderea in ianuarie a Centrului Social Multifunctional Tip Azil de Noapte din Baia Mare, 88 de persoane au beneficiat de asistenta sociala in cadrul institutiei, dintre care 60 au fost barbati si restul femei.
Potrivit statisticii realizate de reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul Primariei Baia Mare (cel care administreaza activitatea Azilului de Noapte de pe strada Vasile Alecsandri), luna cu cea mai mare frecventa in azil a fost octombrie – 43 persoane, singura in care, de altfel, s-a depasit cu 3 persoane capacitatea centrului.
Din nefericire, din 88 de persoane care frecventeaza azilul jumatate sunt apte de munca, adica oameni care ar putea oricand sa se angajeze si sa se reintegreze in comunitate. 17 dintre beneficiari sunt incadrati in grad de handicap conform actelor emise de Comisia de specialitate. Pe lista celor care au primit asistenta se numara 14 persoane varstnice si 13 mame cu copii.
In perioada in care au fost adapostite la Azilul de Noapte, persoanele au beneficiat de consiliere individuala (fiecare caz fiind evaluat in parte), consiliere in grup, consiliere in functie de tipurile de probleme identificate, diferite programe de socializare etc. De asemenea, au fost organizate intalniri intre autoritatile competente (SPAS, Evidenta Populatiei, Politie, ONG-uri).
Dintre cele 13 mame cu copii, care frecventau azilul, 5 au fost orientate inspre serviciile Centrului Maternal din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures. O mama si doi copii au ajuns in strada, dar oficialii DGASPC i-au reprimit in sistem pe cei doi minori, pe motiv ca mama pericliteaza dezvoltarea acestora (cazul familiei Tornai, care si-a facut culcus in Piata Millennium).
Una dintre mame, impreuna cu cei doi copii, s-a reintors in locuinta de pe strada Luminisului, unde domiciliau, in timp ce o alta, insotita de copil, s-a reintegrat in familie. In acest moment, doar o mama impreuna cu copilul se afla in Azilul de Noapte, urmand sa i se repartizeze o locuinta intr-un imobil de pe strada Granicerilor nr. 116.
Din cele 44 de persoane apte de munca, jumatate au fost ajutati de catre reprezentantii Centrului sa-si gaseasca un loc de munca, in timp ce altor sapte persoane li s-a intocmit documentatia si primesc in acest moment ajutor social. Alte 12 persoane sunt in cautarea unui loc de munca. In prezent, in intretinerea adapostului se mai afla alte 14 persoane, dintre care doi sunt incadrati in munca.
In cazul persoanelor cu handicap, 12 dintre cele 17 au fost reintegrate in familia naturala. Celelalte 5 persoane se afla inca in Centru, acestea fiind orientate inspre serviciile unor ONG-uri, precum ASSOC. De asemenea, 8 dintre cei 14 varstnici beneficiaza in continuare de serviciile Azilului. Ceilalti sase au fost reintegrati in familia naturala.
Potrivit primarului municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, cei care se ocupa de proiectul Centrului Social Multifunctional Tip Azil de Noapte isi continua activitatea in scopul reinsertiei sociale a persoanelor aflate in risc social.
Imobilul a fost realizat din finantare mixta: 720.000 de lei (pentru constructie) si 430.000 de lei (pentru dotari) din fonduri solicitate de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in timp ce 280.000 de lei (pentru constructie) si 80.000 de lei (pentru dotari) din bugetul Consiliului Local.
Sursa: Catalin Tineghe