Comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat in Romania in raport cu celelalte state membre UE, arata Consiliul Concurentei in a cea de-a sasea editie a Raportului asupra concurentei in sectoare cheie ale economiei nationale.
Autoritatea romana de concurenta mentioneaza ca un studiu al Comisiei Europene realizat in anul 2009 arata ca Romania se situa pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati si ca aceste costuri depasesc considerabil media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, diferenta fiind de aproximativ de 50 de euro.
Comisioanele bancare analizate privesc administrarea lunara a contului, eliberarea extrasului de cont, internet banking, administrarea cardului de debit, retragerea de numerar (de la ATM propriu sau al altei banci) si tranzactiile internationale.
Conform raportului Consiliului Concurentei, in afara de Marfin Bank si Banca Transilvania, toate celelalte banci au taxe de cel putin 2,5 lei/luna pentru administrarea lunara a unui cont curent de baza. De asemenea, interogarea soldului este taxata de majoritatea bancilor, exceptie facand Piraeus Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank. Cele mai multe banci nu percep comision la eliberarea unui extras de cont lunar, exceptie facand Banca Transilvania si Libra Internet Bank, unde fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei.
„De asemenea, serviciul de Internet Banking, care in majoritatea statelor europene este gratis, in tara noastra este tarifat de catre banci cu sume de aproximativ 1 euro/luna. Cel mai inalt tarif, in valoare de 1,5 euro/luna, este perceput de OTP Bank, dar sunt si banci unde acest serviciu este oferit gratuit pentru clienti: Unicredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank”, se spune in raport.
In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la clientii persoane fizice prezinta un grad mai mare de variabilitate. Cel mai inalt comision este perceput de catre BCR, acesta atingand nivelul de 1% + 6 lei, in timp ce tariful celor mai multor banci nu depaseste 0,5% + 2,5 lei.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres