In ultimii 8 ani, populatia scolara din Romania a scazut continuu, de la 4,2 mil. in anul 2010, la 3,5 mil. in prezent. Iata cum s-a schimbat situatia invatamantului din Romania in ultimii 8 ani.
Cauzele principale sunt legate de sporul natural negativ din ultimele doua decenii, dar si de migratia internationala.
Invatamantul prescolar a inregistrat un numar de copii cu 22,6% mai mic fata de 2010, iar elevii din invatamantul preuniversitar sunt cu circa 6% mai putini.
Legea educatiei, desi vasta si detaliata, nu reuseste sa reglementeze toate aspectele sistemului educational, in special in ceea ce priveste evaluarea sistemului si reperele cercetarii stiintifice. Pe de alta parte, volatilitatea sistemului a condus la neclaritati si/sau decalaje in aplicarea unor proceduri in ceea ce priveste calitatea actului educational sau a managementului din unitatile de invatamant. Mai mult, desfiintarea scolilor de arte si meserii (in anul 2009) a facut aproape imposibila continuarea studiilor pentru un numar important de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, in special din mediul rural, unde reteaua liceelor este mult mai slab dezvoltata in comparatie cu mediul urban”, se arata intr-o analiza a Institutului National de Statistica.