Femeile sunt proportional mai putin dispuse decat barbatii sa renunte prematur la studii in Uniunea Europeana, releva statisticile din 2012, raportate vineri de Eurostat (Oficiul European de Statistica), cu ocazia Zilei internationale a femeii sarbatorita la 8 martie, informeaza agentia de presa Belga.
In acelasi mod, „o proportie mai mare de femei tinere decat barbati au o diploma de invatamant (superior)”, noteaza Eurostat, care adauga ca anumite profesii raman puternic privilegiate de unul din cele doua sexe, iar Belgia nu face exceptie de la regula.
In ceea ce priveste numarul de barbati si femei care, in 2012, aveau o diploma de studii superioare in buzunar, Belgia arata chiar un standard european mai ridicat decat media. Daca in cele 28 de tari membre ale UE, 39,9% dintre femeile cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani au incheiat un ciclu de studii superioare in 2012 fata de 31,5% dintre barbati (o diferenta de 8,4 puncte), in Belgia proportia acestora a fost de 50,7% fata de 37,1% (o diferenta de 13,6 de puncte).
Tarile cu cel mai mare decalaj intre barbati si femei in ceea ce priveste studiile superioare sunt Estonia (50,4% femei vs 28,1% barbati), Letonia si Slovenia, care au un procent cvasiidentic cu cel al Austriei (26,6% vs 26%) si Luxemburg.
Femeile nu reprezinta decat 21,4% din totalul absolventilor in domeniul ingineriei in Belgia, in timp ce media UE este de 26,6%. In domeniul „stiintei, matematicii si informaticii”, 30,1% dintre absolventii belgieni sunt femei, in timp ce media europeana se ridica la 40,8%. Femeile se indreapta in mod traditional spre educatie si ingrijire de persoane. „In cele 28 de tari membre ale UE in 2011, 79,1% din absolventii de invatamant superior in domeniul educatiei si formarii profesionale si 76,0% dintre absolventii in domeniul sanatatii si bunastarii au fost femei”, noteaza Eurostat.
Exista si exceptii. Astfel, in Croatia, Italia, Portugalia, Romania si Malta, cei mai multi absolventi in stiinte, matematica sau informatica sunt femei. In schimb, in Cipru, sunt preponderente femeile cu studii de inginerie.
Surprinzator, daca femeile sunt mai numeroase in ceea ce priveste diploma universitara, proportiile sunt inversate atunci cand vine vorba de a avea un loc de munca. In randul populatiei europene cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, rata de ocupare pentru femei, in 2012, a fost de 58,5%, fata de 69,6% pentru barbati, conform Eurostat.
Decalajul cel mai important se inregistreaza in Malta, unde rata de ocupare este de 44,2% pentru femei si de 73,3% pentru barbati. Belgia este aproape, dar usor sub media europeana, cu 56,8% din femeile care lucreaza fata de 66,9% dintre barbati. Aceasta sta mai bine la capitolul diferente de salarizare, avand o situatie mai buna decat Franta si Olanda, apropiindu-se de Luxemburg.
Diferenta dintre castigul salarial mediu brut salarial la barbati si femei, exprimat ca procent din veniturile medii brute orare ale angajatilor este de 10% in Belgia, fata de 16,4% media europeana. In fine, munca nu pare sa fie un obstacol in calea maternitatii, chiar daca cifrele tind sa indice contrariul. Tarile UE cu o rata inalta de ocupare a femeilor sunt, de asemenea, printre primele la rata fertilitatii.
Opt state membre – Danemarca, Franta, Lituania, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie – au o rata a fertilitatii mai mare sau egala cu media UE, precum si o rata de ocupare a femeilor mai mare decat media europeana.
Sursa: Agerpres