Vezi VIDEO
Cu o luna inainte de reducerea TVA la alimente, preturile produselor de baza au cunoscut o usoara crestere. Au constatat acest lucru statisticienii care au aratat ca scumpiri au fost atat la alimente, cat si la marfurile nealimentare si servicii. Reprezentantii Directiei Judetene de Statistica fac in continuare studii cu privire la evolutia preturilor de la raft tocmai pentru a contracara cresterile spectaculoase operate de agentii economici.
Fructele, cartofii si conservele de legume au fost marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna mai, cu o luna inainte de intrarea in vigoare a diminuarii TVA. De altfel, conform datelor statistice, luna trecuta s-a inregistrat o crestere de circa 0,75% la pretul produselor alimentare. Statisticienii spun insa ca nu e vorba despre salturi spectaculoase de preturi, ci de unele ajustari. Raportarile indica situatia doar in lanturile mari de magazine, nu si in cele de cartier.
„Din toate cele 46 de marfuri alimentare la trei categorii am avut crestere: la cartofi cu 13 procente. Consider ca e fix perioada intre cartofii de anul trecut care sunt pe final de stoc si productia de anul acesta. La fructele proaspete, cand au aparut ciresele sau capsunii au fost foarte scumpe acum au inceput sa se ieftineasca si la conservele de legume cu 5%. Marfurile alimentare fata de luna aprilie au avut o crestere de 0,75%, iar fata de luna mai 2014, o crestere cu 1,2%”, a declarat directorul executiv adjunct al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Marius Pop.
Scumpiri au fost semnalate si la marfurile nealimentare si servicii. In cazul acestora diferenta a fost de circa 0,5% in comparatie cu lunile precedente. Pentru a evita cresterile substantiale de preturi, statisticienii fac periodic studii privind evolutia acestor costuri. In urma analizelor facute se va constata daca de la 1 iunie au intrat in vigoare ieftinirile datorate reducerii TVA.
„Noi studiem decadal preturile la raft. La fiecare zece zile, doi colegi din directie merg in teren, au un nomenclator de circa 150 de unitati unde trebuie sa cerceteze marfurile si vom vedea acum in iulie daca intr-adevar avem ieftinirile care ar trebui sa fie datorita scaderii TVA-ului”, a precizat Marius Pop.
Datele statistice releva insa ca au existat si ieftiniri. Printre marfurile care au inregistrat costuri mai mici in luna mai se numara produsele de morarit si panificatie, carnea de porc, pestele, ouale si berea. Ieftiniri au fost evidentiate si la chirii si la autoturisme.
Sursa: Camelia Tocaci