Octombrie, dar si primele noua luni ale anului 2014 au reprezentat, fiecare, cele mai calde luni inregistrate pe Terra de la debutul masuratorilor de temperatura, in 1880, a anuntat, joi, agentia americana National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citata de AFP.
De asemenea, a fost cea de-a 38-a luna octombrie consecutiva pe parcursul careia temperatura Globului a fost mai mare decat temperatura medie a secolului al XX-lea, atingand valoarea de 14,74 grade Celsius, precizeaza NOAA.
Pentru perioada ianuarie-octombrie 2014, temperatura medie combinata la suprafata oceanelor si a uscatului a fost de 10,3 grade Celsius, depasind astfel cu 1,05 grade Celsius media secolului trecut.
Totodata, octombrie 2014 a fost a treia luna consecutiva din acest an cu o temperatura record pe Glob si a cincea din ultimele sase luni care au stabilit un astfel de record.
Temperaturile cele mai ridicate au fost provocate de un aer mai cald, pe intreaga planeta, la suprafata uscatului si a oceanelor, distribuit de o maniera egala intre emisfera nordica si cea sudica.
Emisfera sudica a avut, global, in octombrie, temperaturi record la suprafata uscatului, mai ales in partea sudica a Americii latine si in vestul si sudul Australiei.
Pentru emisfera nordica, octombrie 2014 a ocupat doar locul al treilea in topul celor mai calde luni octombrie de la debutul masuratorilor meteorologice. Parti din sudul continentului european, regiunile din vestul Statelor Unite si cea mai mare parte din estul extrem al Rusiei au fost cele mai calde teritorii in octombrie 2014.
In schimb, parti din centrul Siberiei au inregistrat in octombrie 2014 temperaturi cu 4-5 grade sub medie.
Temperatura de la suprafata oceanelor a fost in octombrie 2014 cea mai mare inregistrata pentru aceasta luna, situandu-se cu 0,62 grade Celsius peste media secolului al XX-lea.
De la inceputul acestei serii de luni calde, care a debutat cu luna mai, octombrie a fost cea de-a sasea luna consecutiva pe parcursul careia temperatura globala de la suprafata oceanelor a depasit recordul precedent.
Aceste recorduri de temperatura s-au produs in absenta curentului cald al Pacificului, El Niño, care apare in general la fiecare cinci-sapte ani, in medie, si exercita o puternica influenta asupra climei globale.
Potrivit NOAA, exista aproape 60% probabilitati ca El Niño sa reapara in timpul acestei ierni in emisfera nordica.
Sursa: Mediafax