Vezi VIDEO
Noua accidente de munca s-au inregistrat, luna trecuta, in Maramures. Domeniul cu cele mai multe incidente ramane cel al exploatarii si prelucrarii lemnului, astfel incat inspectorii de munca din judet intentioneaza sa demareze, in perioada urmatoare, verificari ample in acest sector de activitate.
Inspectorii de munca maramureseni au efectuat, in aprilie, 356 de controale, fiind aplicate 382 de sanctiuni. Amenzile date agentilor economici descoperiti cu nereguli se ridica la peste 176.000 de lei. Totodata, in urma verificarilor, au fost depistate 17 persoane care lucrau fara forme legale, zece angajatori fiind sanctionati pentru munca la negru. Unul dintre ei s-a ales si cu dosar penal, din cauza ca isi desfasura activitatea cu sase persoane care nu munceau cu forme legale. Luna trecuta n-a fost insa lipsita nici de accidente de munca, dupa cum au aratat oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures.
„Numarul accidentelor de munca inregistrate in luna aprilie a fost de noua, toate sunt cu incapacitate temporara de munca”, a afirmat inspectorul-sef al ITM Maramures, Delia Tarlea.
Accidentele de munca s-au inregistrat in diverse domenii, de la exploatarea si prelucrarea lemnului si pana la colectarea deseurilor menajere, transporturi, fabricare de piese pentru autovehicule si fabricarea articolelor de imbracaminte. Un fenomen ingrijorator s-a observat insa in sectorul exploatarii si taierii lemnului, unde luna trecuta au fost semnalate patru accidente de munca.
„Se observa ca sunt mai multe domenii, dar inca suntem pe loc mare in domeniul prelucrarii lemnului, exploatarii si prelucrarii lemnului, in care in urmatoarea perioada vom efectua mai multe controale”, a spus inspectorul-sef adjunct al ITM Maramures, Traian Rad Taut.
In luna aprilie, au fost derulate si campanii nationale privind fabricarea produselor de panificatie si fainoase, unde au fost verificati 11 angajatori, care au si fost amendati. O alta actiune a vizat modul in care sunt respectate conditiile de securitate si sanatate in munca in firmele de protectie si garda, dar si din comert, aici fiind aplicate 28 de sanctiuni.
Cele mai frecvente deficiente descoperite se refera la lipsa asigurarii masurilor de prim ajutor, cum ar fi stingerea incendiilor sau evacuarea persoanelor in cazul unor incidente.
Sursa: Camelia Tocaci