Vezi VIDEO
Crimele si infractiunile legate de substantele explozibile claseaza judetul Maramures printre primele locuri in tara in privinta faradelegilor. Asta potrivit ultimelor statistici intocmite de catre Inspectoratul Judetean de Politie in privinta activitatii din 2012, prezentate public astazi, 30 ianuarie, la Prefectura.
Potrivit sefului IPJ, Viorica Marincas, Maramuresul ocupa locul trei pe tara privind criminalitatea si locul 13 in ceea ce priveste substantele explozibile. Datele sunt ingrijoratoare, insa oamenii legii sustin ca exista si un un aspect pozitiv, si anume acela ca, la ora actuala, nu exista niciun criminal neidentificat la nivelul judetului.
“Statistic, am inregistrat 17 fapte de omor – dupa volumul criminalitatii, raportat la 100.000 de locuitori, situandu-ne pe locul trei pe tara. De remarcat este faptul ca nicio infractiune de omor nu a ramas cu autor necunoscut. In marea majoritate a cazurilor, partile erau rude, iar agresiunile s-au comis in locuinta comuna sau in apropierea acesteia, pe fondul conflictelor spontane, generate de consumul de alcool”, a aratat comandantul IPJ Maramures, Viorica Marincas.
Aceasta a explicat, in fata autoritatilor maramuresene, ca numarul cel mai mare omoruri a fost inregistrat in mediul rural, dar si in Baia Mare si Sighet. O statistica ingrijoratoare este si aceea privind materialele explozibile si nerespectarea regimului armelor, la acest capitol Maramuresul fiind pe locul 24 pe tara.
“S-au constatat 245 de infractiuni si aproape 100 de contraventii. Au fost confiscate 33 de arme, dintre care doua arme letale interzise categoria A, 17 arme letale de vanatoare categoria B, 11 arme neletale de tip sportiv si alte trei arme, dintre care doua arbalete”, a adaugat Viorica Marincas.
Comandantul IPJ Maramures a aratat ca, anul trecut, volumul plangerilor legate de incidente violente a fost relativ mare, dar ca s-a inregistrat totusi o scadere fata de 2011. De altfel, Viorica Marincas a subliniat ca o diminuare a acestui tip de infractiuni nu a mai fost inregistrata de patru ani.
Sursa: Anca Popescu Glodan