Mai multi medici si psihologi din Cluj si Baia Mare vor prezenta vineri, incepand cu ora 9:00, o sesiune de comunicari cu privire la autism. In cadrul prelegerilor care vor avea loc la expozitia Maramedica, vor fi prezentate concluziile ingrijoratoare ale celor mai recente studii efectuate in domeniu, conform carora in Maramures s-ar putea naste in fiecare an, in medie, 25 de copii bolnavi de autism.
Daca in urma cu cativa ani, cazurile de copii diagnosticati cu autism erau destul de rare, prevalenta lor a crescut in ultimii sase ani cu aproximativ 70%, conform unor studii efectuate in Statele Unite ale Americii. S-a ajuns la concluzia ca in momentul de fata, tot la 88 nasteri, un micut este diagnosticat cu aceasta tulburare. Aceste date, impreuna cu cea mai noua statistica efectuata in tara, arata ca in primele noua luni ale anului trecut in Romania au fost diagnosticati 7.000 de copii cu autism, ceea ce inseamna ca in Maramures s-ar putea naste, in medie, in fiecare an, 25 copii cu tulburari de spectru autist.
„Noi, in fiecare an la Maramedica am avut cate o sesiune de comunicari. Anul acesta am reusit sa aducem oameni importanti cu lucrari importante si speram sa vedem si rezultate”, a spus Paul Daraban, presedintele Asociatiei Autism Baia Mare.
Cei care vor sa ajute Asociatia Autism Baia Mare, pot face acest lucru redirectionand 2% din impozitul pe venit catre organizatie. Chiar daca sumele stranse in acest fel sunt mici, acesti bani sunt cei care asigura continuarea terapiei celor 55 copii care fac parte acum din asociatie. De altfel, in decursul anilor, campania 2% a reprezentat principala sursa de venit a asociatiei.
„La un salariu brut de 1.000 lei, la care dai 160 lei la stat, practic 2% din impozitul pe venit inseamna 3,2 lei. Sumele astea, oricat de mici sunt, sunt importante pentru ca se aduna si ne ajuta sa supravietuim”, a explicat Paul Daraban.
Pentru a strange cat mai multi bani care sa permita continuarea terapiei pentru copiii aflati in evidentele asociatiei, vor fi amplasate 11 urne in centre comerciale din oras, unde fiecare va putea contribui cu o suma de bani.
Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea si integrarea senzoriala a individului. Fara interventie terapeutica, o persoana cu autism ramane izolata si este dependenta de sprijinul unei alte persoane. Daca acum 20 ani se considera ca autismul este o boala incurabila, acum, cu ajutorul terapiei din ce in ce mai multi bolnavi ajung sa se integreze in societate.
Sursa: Andrei Gherghel