Peste 710.000 de imigranti au ajuns pe teritoriile statelor membre UE, in perioada ianuarie-septembrie 2015, aproape triplu fata de numarul celor inregistrati in 2014, potrivit unui raport publicat marti de Frontex, informeaza site-ul agentiei de presa DPA. Fabrice Leggeri, directorul executiv al agentiei europene pentru supravegherea frontierelor, Frontex, a declarat ca Europa se confrunta cu un flux de oameni fara precedent, in conditiile in care in 2014, au fost inregistrati circa 282.000 de imigranti pe teritoriile statelor membre UE.
In septembrie, aproximativ 170.000 de imigranti au fost inregistrati la frontierele externe ale UE, observandu-se, totusi o scadere de la 190.000 cand fusesera declarati in luna august. „Refugiatii sirieni constituie, in continuare, nationalitatea dominanta printre imigranti”, precizeaza Frontex intr-un comunicat.
Insa, exista temeri tot mai mari ca un nou val de sirieni se va indrepta inspre Europa din cauza amplificarii conflictului din tara. Insulele grecesti din Marea Egee, in special insula Lesbos, continua sa fie cele mai afectate de „presiunea migratorie masiva”, inregistrand 350.000 de imigranti in primele noua luni ale anului, potrivit Frontex. Imigrantii se indreapta apoi catre nord, Ungaria detectand peste 204.000 de imigranti la frontierele sale de la inceputul anului si pana in septembrie, de 13 ori mai multi imigranti decat cei inregistrati anul trecut, in aceeasi perioada.
De asemenea, se estimeaza ca aproximativ 97.000 de persoane au intrat pe teritoriul UE prin Croatia in luna septembrie, dupa ce Ungaria si-a inchis granitele pentru imigrantii extracomunitari in data de 15 septembrie. Pe de alta parte, numarul persoanelor care vor sa ajunga in Italia, traversand Marea Mediterana
, cele mai multe provenind din Eritreea, a scazut.
Doar 12.000 de imigranti au ajuns pe aceasta cale in septembrie pe teritoriul UE, „din cauza unei crize in crestere a barcilor in Libia si inrautatirii conditiilor meteorologice”, precizeaza Frontex. In Italia, au sosit aproximativ 129.000 de imigranti in perioada ianuarie-septembrie 2015.
„Este nevoie de masuri urgente, in special pentru Grecia si Italia, pentru a imbunatati procesul de inregistrare si identificare a nou-sositilor”, subliniaza Leggeri.
Sursa: Mediafax