Vezi VIDEO
In primele patru luni ale acestui an, afacerile n-au prea mers in judetul Maramures. Conform datelor statistice, cifra de afaceri inregistrata in primul trimestru al anului a a fost mai mica decat in perioada similara a anului trecut. Aceleasi date indica faptul ca, in Maramures, cele mai rentabile afaceri sunt cele din prelucrarea lemnului, dar si din fabricarea echipamentelor electrice.
In primul trimestru al acestui an, in Maramures s-a constatat o scadere a cifrei de afaceri, dar si a investitiilor realizate. Principalele activitati aducatoare de venituri sunt cele din industria prelucratoare.
“Indicele valoric al cifrei de afaceri a fost mai mic cu 2,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In totalul cifrei de afaceri, ponderi mai insemnate am avut la fabricarea de mobila – 31%, fabricarea echipamentelor electrice – 26% si prelucrarea lemnului – 12%. La nivel de investitii, in primul trimestru al anului 2015 am avut o scadere de 8,6 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Investitiile cifreaza 98.419 lei. Ca o distributie, o pondere a investitiilor ca activitati pe primul loc ar fi industria prelucratoare- 72%, administratia publica si aparare – 13,9%, comert cu ridicata si amanuntul -5,9 procente”, a declarat directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Marius Pop.
Cand vine vorba despre comert, statisticienii au aratat ca exporturile au cunoscut un trend ascendent in prima parte a anului. O crestere s-a inregistrat si in privinta importurilor.
“Ultimele date despre comert le avem pentru februarie 2015, cand exporturile au fost cu 0,3 procente mai mari decat ianuarie si cu 0,7 procente mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ce s-a exportat mai mult; marfuri si diverse produse – 34%, masini si echipamente – 30%, produse din lemn – 8%. La fel, importurile au crescut in februarie 2015 cu 12,3 procente fata de ianuarie si cu 1,4 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ca si structura de importuri, ce s-a importat mai mult in Maramures au fost masini si echipamente – 40%, materiale textile – 10% si materiale plastice – 8%”, a precizat Marius Pop.
Statisticienii au mai aratat ca Maramuresul este un judet „de medie” daca sunt luati in calcul indicatorii economici, dar si datele legate de numarul populatiei sau de suprafata judetului.
Sursa: C.T.