Productia de carne de bovine si porcine a crescut in luna mai 2013 comparativ cu luna precedenta, pe fondul tendintei ascendente a sacrificarilor de animale, in timp ce la pasari, ovine si caprine s-au inregistrat scaderi ale productiei in perioada mentionata, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica /INS/.
In comparatie cu aceeasi luna a anului 2013, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a crescut la bovine, porcine si pasari si a scazut la ovine si caprine, iar greutatea in carcasa a acestora s-a majorat la bovine si pasari si a scazut la porcine, ovine si caprine.
Astfel, in mai comparativ cu aprilie 2014, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 31%, respectiv cu 25,6%. Datele INS arata ca au fost sacrificate 76.000 de bovine, iar greutatea lor in carcasa a totalizat 12.199 tone.
In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 9,1%, respectiv cu 8,1%, ponderea animalelor sacrificate in unitatile industriale specializate fiind de 15,8% din total.
Numarul total de porcine sacrificate a fost de 411.000 in mai 2014, in crestere cu 4,1% fata de aprilie, iar greutatea acestora in carcasa a crescut cu 3,7%, pana la 32.973 tone. In luna mai 2014, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 81% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 12,1%, respectiv cu 12,9%.
In ceea ce priveste ovinele si caprinele, numarul total sacrificat a scazut de 4,2 ori (802.000 capete), iar greutatea lor in carcasa de 3,5 ori, totalizand 7.949 tone. Taierile in unitatile industriale specializate au o pondere de 2,5% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine. In acest tip de unitati numarul de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut de 7,1 ori, respectiv de 5,9 ori.
De asemenea, numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 4,4%, respectiv cu 5,0%. In unitatile industriale specializate s-au realizat 85% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut atat la numarul de pasari sacrificate cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 1,5%, respectiv cu 3,2%. In mai au fost sacrificat 21,46 milioane capete , iar greutatea in carcasa a ajuns la 34.418 tone.
Comparativ cu luna mai 2013, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 22,6%, respectiv cu 15,2%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 9,1%, respectiv cu 3,3%. Numarul total de porcine sacrificate a crescut cu 2%, iar greutatea in carcasa a acestora a scazut cu 0,4%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut atat numeric, cat si la greutatea in carcasa cu 6,7 %, respectiv cu 4,7%.
Potrivit datelor INS, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut de 1,9 ori. Sacrificarile de ovine si caprine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 25,0%, respectiv cu 21,9%.
Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 3,0%, respectiv cu 6,4%. In unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 3,0%, respectiv cu 5,9%. In lunile analizate greutatea medie in carcasa la animalele si pasarile sacrificate, prezinta usoare oscilatii.
In perioada mai 2013 — mai 2014, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in lunile aprilie si decembrie la ovine si caprine, respectiv la porcine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Paste si Craciun.
Sursa: Agerpres