Romania se plaseaza pe locul 9 in Europa si pe 29 din 168 de tari analizate dupa ponderea deceselor din accidente de circulatie produse ca urmare a consumului de alcool, care se situeaza la 17,6%, primele trei pozitii la nivel global fiind ocupate de Belarus – 51,4%, Lituania – 48,2%, Rusia – 47,25%.
Din top 10 mai fac parte Venezuela – 47,1%, Ucraina – 47%, Republica Moldova – 46,15%, Letonia – 44,8%, Estonia – 44,6%, Namibia – 43,4% si Africa de Sud – 31,9%, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si analizate de grupul financiar Alliaz (Germania). „La nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat intr-un fel sau altul de alcool. Barbatii sunt mai predispusi la a se expune acestui pericol, riscandu-si astfel viata”, a afirmat Christoph Lauterwasser, directorul Allianz Center for Technology (AZT). Rata deceselor in trafic cauzate de consumul de alcool a fost calculata de OMS.
O analiza derulata de Allianz indica diferente regionale semnificative. Astfel, Europa de Est si Asia Centrala detin pozitiile de top in privinta incidentei acestor situatii, cu o rata de 18,2%, urmate de Europa (16,7%), America (12,9%). In acelasi timp, Africa (8%), Asia Pacific (7,3%) si Orientul Mijlociu (2,4%) se situeaza in partea de jos a clasamentului, cu rate inferioare mediei globale de 10,9%.
In Romania, procentajul deceselor din accidente de circulatie produse ca urmare a consumului de alcool este de 17,6%, plasand tara pe locul 29 dintr-un total de 168 de state analizate. In Europa, Romania ocupa locul 9 in ceea ce priveste acest indicator.
Tarile cu cea mai mare incidenta a deceselor in trafic atribuite consumului de alcool sunt Belarus (51,4%), Lituania (48,2%) si Federatia Rusa (47,5%).
Datele prezentate de Allianz Center for Technology arata ca, la nivel global, probabilitatea ca barbatii sa fie implicati in accidente fatale ca urmare a consumului de alcool este de doua ori mai mare decat probabilitatea ca femeile sa fie implicate in astfel de accidente. In Romania, incidenta accidentelor cu victime in trafic atribuite consumului de alcool este de peste trei ori mai mare in cazul barbatilor decat a femeilor (27,4% fata de 7,8%). In cele mai multe tari, soferii tineri cu varste cuprinse intre 21 si 24 ani sunt mult mai frecvent implicati in accidente auto cauzate de consumul de alcool, se arata in .
Rata la nivel global, de 18%, este de aproape doua ori mai mare decat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 64 ani. Accidentele de circulatie reprezinta una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, la nivel mondial, aproximativ 1,2 milioane de oameni isi pierd viata anual in accidente de circulatie.
La nivelul anului 2012, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii plasau accidentele de circulatie pe locul 9 in top 10 cauze ale deceselor la nivel mondial.
Sursa: Mediafax