Unul din cinci romani, adica aproape cinci milioane de persoane, se confrunta cu saracia, iar Guvernul vrea sa micsoreze cu 400.000, pana in 2020, numarul celor din aceasta categorie, potrivit proiectului Strategiei nationale privind reducerea saraciei, pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).
Proiectul Strategiei nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei (2014-2020) arata ca unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, iar o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani.
De asemenea, o treime din populatie nu-si poate permite sa achizitioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit aceluiasi document, inca mai exista copii care nu au mers niciodata la scoala, iar procentul tinerilor fara o educatie adecvata este ridicat.
Proiectul de strategie mai arata ca multe persoane sunt in continuare inactive sau neangajate formal, cu sanse mici de a capata acces corespunzator la piata muncii, si ca exista inegalitati in ceea ce priveste acoperirea cu servicii medicale de baza.
„Exista un numar semnificativ de comunitati dezavantajate in care aceste probleme se cumuleaza, facand aproape imposibila intreruperea ciclului excluderii, fara ca membrii sai sa fie sprijiniti si integrati prin interventii din exterior. Prezenta strategie privind incluziunea sociala si reducerea saraciei contine un plan de actiune care va permite Romaniei sa inregistreze progrese considerabile in reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale pentru persoanele, grupurile si familiile vulnerabile in urmatorii sapte ani. In contextul reactiilor la aceste provocari sociale, strategia prezinta si un set structurat de masuri cu rolul de a asigura atingerea obiectivelor asumate de Romania in contextul Strategiei Europa 2020″, se arata in documentul citat.
Strategia vizeaza persoanele si/sau familiile sarace ale caror venit annual este sub 60% din venitul mediu exprimat per echivalent adult, categorie care, in 2008, numara aproape cinci milioane de romani.
„Obiectivul Guvernului este de a reduce acest numar cu cel putin 580.000 pana in anul 2020. In 2012, numarul acestora era deja redus la 4,8 milione, ceea ce inseamna ca 30 % din obiectiv a fost deja indeplinit. Din 2012 pana in 2020, obiectivul este de a scoate alte 400.000 de persoane din saracie (restul de 70% din obiectiv). Populatia vulnerabila include grupuri care sunt excluse de pe piata fortei de munca, din sistemul de educatie, sanatate, locuinte, si alte servicii”, se arata in proiectul de act normativ.
Conform aceluiasi document, cele mai mari categorii includ copii aflati in situatii dificile, persoane cu dizabilitati, persoane varstnice singure sau dependente si romi, care insumeaza trei milioane de persoane, insa populatia estimata ca saraca sau vulnerabila este de circa cinci milioane de persoane.
Crearea de locuri de munca, printre prioritati
Proiectul de strategie propune, in acest context, un cadru conceptual bazat pe crearea de locuri de munca si asigurarea unor oportunitati pentru persoanele sarace, precum si promovarea egalitatii de sanse in sferele economice si sociale pentru grupuri vulnerabile. Astfel, initiatorii proiectului propun ca Guvernul sa implementeze masuri concepute sa dezvolte capacitatea de generare de venituri a celor mai saraci 4,8 milioane de romani, astfel incat veniturile acestora sa creasca mai repede decat venitul mediu.
„Acest lucru inseamna dezvoltarea aptitudinilor, a educatiei si experientei pe piata fortei de munca a celor saraci din punct de vedere al venitului, cresterea ratei de ocupare a acestui segment al populatiei, si implementarea unor masuri care ar spori platile relative pentru grupul tinta. O abordare similara se aplica celorlalte active ale gospodariilor sarace, cum ar fi terenul si animalele. In mod complementar, am propus ca Guvernul sa vizeze reducerea saraciei printr-o alocare mai ampla si mai specifica a cheltuielilor cu protectia sociala pentru segmentul cel mai sarac al populatiei”, se arata in proiect.
Majoritatea persoanelor sarace din Romania traiesc in saracie persistenta. Dintre cele 22,6 procente din populatie care traiau in saracie relativa in 2012, 18,2 la suta (reprezentand 81 de procente dintre persoanele sarace) traiau in saracie persistenta. „Aproape o treime dintre copii traiesc in saracie persistenta, iar riscul la care sunt ei expusi de a trai in aceasta stare este mult mai ridicat decat pentru orice alt grup de varsta. Mai mult, riscul la care sunt expusi copiii de a trai in saracie persistenta a crescut cu aproape 3 procente intre anii 2008 si 2012, in timp ce riscul pentru toate celelalte grupe de varsta a crescut cu circa un procent sau chiar a scazut. Din 2008 pana in 2012, saracia in randul copiilor a fost constant mai mare decat rata totala nationala a saraciei (cu circa 10 puncte procentuale). Mai mult, in timp ce rata totala a saraciei a scazut (desi doar usor) in acesti cinci ani, rata saraciei in randul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual. Unul din doi copii din zonele rurale traieste in saracie. In 2012, peste 50 la suta dintre copiii din zonele rurale traiau in saracie, prin comparatie cu doar 17 la suta dintre copiii din localitatile urbane. Aceasta mare discrepanta, combinata cu o distributie aproximativ uniforma a copiilor intre zonele urbane si cele rurale, face ca peste 74 la suta dintre toti copiii saraci sa traiasca in mediul rural”, se arata in proiectul pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).
Initiatorii documentului mai spun ca persoanele varstnice singure sunt expuse unui risc de saracie mult mai mare decat alte categorii. Astfel, in jur de 1,2 milioane de persoane cu varste egale sau mai mari de 65 de ani traiesc singure (trei sferturi sunt femei). In timp ce 25,8 % dintre persoanele varstnice singure traiesc in saracie, numai 5,8 % dintre cuplurile varstnice sunt in aceasta situatie, iar rata saraciei cea mai apropiata de cea cu care se confrunta persoanele varstnice singure este cea a gospodariilor fara membri varstnici (22,7%).
Romii sunt o alta categorie care prezinta un risc mult mai mare de saracie, indiferent de varsta, educatie sau mediul de rezidenta, ei fiind expusi unui risc de saracie de zece ori mai mare decat celelalte etnii, conform aceluiasi proiect.
Obiectivul protectiei sociale este de a-i sprijini pe cei aflati in situatii de vulnerabilitate, de a le garanta un nivel minim de venituri si de a le furniza beneficii de asistenta sociala si servicii sociale, in schimbul indeplinirii de catre acestea a responsabilitatilor lor, principala responsabilitate pentru adultii de varsta activa fiind sa-si caute un loc de munca cu ajutorul masurilor active de ocupare a fortei de munca.
Principalele initiative de politica in domeniul protectiei sociale sunt: introducerea unui program unic pentru persoanele sarace, Venitul Minim de Insertie, despre care se prognozeaza ca va ajunge la toate familiile sarace pana in 2016, si o crestere a bugetului social pentru persoanele sarace.
Referitor la servicii sociale, principalele prioritati vizeaza dezvoltarea serviciilor sociale integrate la nivelul comunitatii si consolidarea serviciilor sociale pentru protectia copilului.
Guvernul isi propune sa se concentreze pe imbunatatirea echitatii in materie de sanatate si protectie financiara, cresterea furnizarii serviciilor de sanatate in zone specifice relevante pentru grupurile sarace si vulnerabile si cresterea accesului grupurilor vulnerabile la servicii primare de sanatate de buna calitate.
Proiectul de strategie mai prevede dezvoltarea programelor de furnizare de locuinte sociale, concentrandu-se asupra persoanelor fara adapost si a altor persoane care nu isi pot permite o locuinta, dar si imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si urbane mici. Executivul mai urmareste sa elimine, sau cel putin sa reduca semnificativ, zonele de saracie concentrata, ocuparea scazuta a fortei de munca, educatia scazuta si locuirea inadecvata din comunitatile marginalizate in care locuieste aproximativ 5% din populatie.
Prioritatile principale sunt dezvoltarea unui instrument pentru a identifica satele sarace si comunitatile marginalizate astfel incat interventiile sa fie orientate cu precizie spre zonele cele mai nevoiase, precum si investitiile publice (inclusiv din fonduri UE) pentru aceste comunitati.
Proiectul de strategie este in dezbatere publica pana la 10 februarie.
Sursa: Mediafax