Cea mai mare parte a activitatilor ce apartin criminalitatii cibernetice derulate in Romania se incadreaza la categoria infractiunilor informatice, a declarat Eduard Bisceanu, specialist in securitatea informatiei din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI). El a spus ca majoritatea infractiunilor informatice sunt directionate, in prezent, catre obtinerea ilegala a unor beneficii materiale.
Intrebat care sunt cifrele concrete in privinta acestui tip de infractionalitate, Bisceanu a evitat sa dea un raspuns concret, precizand, totodata, ca singura institutie care poate oferi astfel de date este Politia Romana prin institutiile subordonate acesteia. Reprezentantul SRI a mai spus ca atat Romania, cat si tari ale Uniunii Europene sau partenere NATO, sunt expuse terorismului cibernetic.
”Pericolul in privinta terorismului cibernetic are un nivel de risc important atat in cazul Romaniei, cat si la nivelul Uniunii Europene si NATO. Momentan, in Romania au fost identificate nuclee de criminalitate informatica, acestea dispunand de capacitati necesare initierii unor atacuri informatice”, a afirmat Bisceanu.
El a tinut sa precizeze ca, deocamdata, nu au fost identificate pe teritoriul Romaniei persoane, grupari sau organizatii care ar urma sa atenteze la securitatea nationala din punct de vedere al criminalitatii informatice. Potrivit lui Bisceanu, Romania nu dispune, in prezent, de un birou specializat in detectarea si analiza fenomenului infractionalitatii informatice, sugerand, totodata, ca, in perioada urmatoare, ar putea fi infiintat Cyber Intelligence, un centru de colectare a informatiilor, cu scopul de a preintampina, ulterior, actiuni de criminalitate informatica.
La nivelul anului 2008, in Romania infractionalitatea informatica a fost la cote inalte, cele mai multe fraude fiind consemnate in cazul cardurilor bancare. Previziunile Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) vorbesc, pentru anul in curs, despre pierderi cifrate la circa 500 milioane de euro.
Sursa: Agerpres