Vezi VIDEO
Tot mai multe tinere renunta la adolescenta pentru a deveni mame. Numai anul acesta, 71 de copile cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani din Maramures au devenit mame. Statutul social, familiile destramate dar si lipsa unei educatii sexuale adecvate sunt principalele motive ale persistentei acestui fenomen. Din nefericire, Romania ocupa primul loc in Europa cu cele mai multe nasteri la adolescente sub 15 ani, potrivit unui raport al ONU.
Statisticile pentru judetul Maramures nu sunt deloc imbucuratoare. Numarul copilelor care devin mame, din greseala, sau din proprie vointa este tot mai mare. „Stam, intre ghilimele vorbind, destul de bine cu nasterile la fete sub 15 ani. Daca anul trecut pe durata intregului an am avut 63 de mame sub 16 ani, anul acesta, pana in data de 9 decembrie avem deja 71 de nasteri. O usoara crestere, deci. Sunt cifre ceva mai mari la fetele cu varsta intre 16 si 18 ani”, declara dr Laura Veronescu, sef sectie neonatologie.
Cele mai multe mamici de pana in 16 ani provin din mediul rural, 48 anul acesta fata de doar 23 de la oras. In cazul minorelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, nu exista diferente semiificative in functie de mediul din care acestea provin. Astfel, anul acesta numarul a fost egal, cate 24 pentru fiecare categorie, in timp ce anul trecut 23 de mamici cu varste intre 16 si 18 ani au provenit din mediul rural iar din cel urban numarul a fost mai mare, de 27. Lipsa unei educatii sexuale corespunzatoare dar si educatia si ambianta din familie sunt doar cateva dintre cauzele care sustin acest fenomen. „Cred ca, intr-un fel, revenim la obiceiurile pe care le tin eu minte de cand eram copil, dintre cele doua razboaie, cand fetele se casatoreau devreme si renuntau la scoala. Sunt multe cauze: cauzele sociale, cele datorate educatiei. O oarecare contributie o are si faptul ca multi copii sunt lasati singuri devreme si parintii pleaca la munca in alte tari. Atunci, needucati, neinstruiti, nestiind ce inseamna sa faca un copil…. de fapt ajung sa faca un copil fara sa stie ca ii fac”, adauga dr. Laura Veronescu.
Din nefericire, situatia este la fel de ingrijoratoare in intreaga tara. Un raport al Comitetului ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale plaseaza Romania pe locul 1 in Europa in privinta mamelor cu varsta sub 15 ani. Comitetul ONU cere in aceasta situatie revizuirea legilor pentru asigurarea accesului la ingrijiri de sanatate sexuala, adoptarea unei strategii in domeniu, dar si introducerea in scoli a unui program de educatie sexuala.
Sursa: Sonia Rajnita