Romania ocupa locul 11 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, cu o productie de 6,8 milioane hectolitri, fiind depasita atat de liderul mondial Italia, cu o productie de 48,6 milioane hectolitri, cat si de Chile, ocupantul locului noua, cu o productie de 8,7 milioane hectolitri, precum si de Rusia, locul zece, cu o productie de 7,1 milioane hectolitri, potrivit raportului prezentat de directorul general al Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), Federico Castellucci, la cea de a saptea reuniune anuala a OIV de la Zagreb.
In ceea ce priveste consumul mondial de vin, Romania se situeaza pe locul zece, cu 5,4 milioane hectolitri anual, pe primul loc fiind Franta cu 31,8 milioane hectolitri. La nivel mondial, consumul de vin se ridica la 254 milioane de hectolitri pe an.
Raportul mai arata ca, la finele anilor 1980, la nivel mondial erau plantate 8,8 milioane hectare cu vita de vie, in timp ce in prezent s-a ajuns la 7,75 milioane hectare, tara care a suferit cel mai mare recul fiind Romania unde suprafata cultivata cu vita de vie s-a diminuat cu 50.000 de hectare.
In prezent, productia mondiala de vin se situeaza la aproximativ 269 milioane hectolitri pe an, in scadere fata de 305 milioane hectolitri pe an la finele anilor 1980. in plus, daca in anul 1990 aproximativ 78 la suta din productia mondiala de vin provenea din Europa, in 2000 a scazut pana la 71,5 procente, iar in prezent a ajuns la 67 de procente. in schimb, cota vinurilor din Asia si Oceania a crescut de la 1,5 si respectiv 1,6 procente la 5,0 si respectiv 5,4 procente. Chiar daca procentele par mici trebuie remarcat faptul ca in 20 de ani Oceania si Asia si-au triplat productia de vin.
Sursa: Agerpres