Statiunile turistice vor fi atestate numai dupa indeplinirea unor criterii obligatorii (privind amplasarea acestora in teritoriu, conditiile de acces, dotari, etc), precum si a unui cumul de conditii suplimentare, potrivit unui proiect de hotarare care modifica HG 867/2006 si care a fost adoptat in sedinta de azi, 13 august, a guvernului. Printre conditiile obligatorii se numara si existenta canalizarii si apei curente, astfel incat in conditiile reatestarii statiunilor, localitatea Ocna Sugatag ar putea sa piarda acest statut.
Ocna Sugatag a obtinut in cursul anului trecut atestatul de statiune turistica de interes local, iar in Maramures mai este recunoscuta astfel localitatea Borsa. Ambele au probleme insa cu infrastructura.
Hotararea stabileste normele si criteriile de atestare a statiunilor turistice, in scopul protejarii, conservarii si valorificarii resurselor turistice. Astfel, pentru atestarea unei statiuni turistice trebuie indeplinite obligatoriu criteriile obligatorii si 75% din punctajul maxim acordat pentru criteriile suplimentare, in cazul statiunilor de interes national, si 50% pentru statiunile turistice de interes local.
Turistii trebuie sa aiba locuri de promenada si terenuri de joaca pentru copii
Printre cerintele impuse in noua hotarare se numara cele legate de amplasarea intr-o zona nepoluata, existenta unor documente care sa ateste prezenta si valoarea factorilor naturali de cura (ape minerale, namol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat) din punct de vedere calitativ si cantitativ, drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie; transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara care o deserveste; punct farmaceutic; amenajarea si iluminarea locurilor de promenada; apa curenta, canalizare, energie electrica; terenuri de joaca pentru copii etc.
Acestora li se adauga si cateva cerinte suplimentare: existenta de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care sa opreasca in gara care deserveste statiunea (cotat cu 10 puncte), spatii comerciale pentru activitati de prestari servicii (banca, schimb valutar, agentie de turism); sali de spectacole si sali de conferinte cu o capacitate totala de minim 40 la suta din numarul locurilor existente in statiune (30 puncte); canalizare centralizata (50 puncte), etc.
O statiune turistica de interes locale trebuie sa aiba peste 100 de locuri de cazare
Totodata, localitatile de pe litoral trebuie sa dispuna de plaja amenajata, posturi de salvare subacvatica – salvamar si posturi de prim ajutor, iar cele montane trebuie sa dispuna de servicii de salvare montana- salvamont.
Statiunile de interes national trebuie sa dispuna de un numar minim de 500 locuri in structurile de primire turistica, iar cele de interes local trebuie sa dispuna de minim 100 locuri.
Punctajul minim pentru atestarea statiunilor de interes national este de 135 puncte, iar cel pentru statiunile de interes local este de 90 puncte. Atestarea statiunilor turistice se face de catre Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale si se aproba prin Hotarare de Guvern.
Ministerul pentru turism poate retrage atestatul oricarei localitati cu probleme
Guvernul a impus un termen de 60 de zile pana la care autoritatile administratiei publice locale trebuie sa transmita MIMMCTPL o cerere-tip si documentatia pentru atestarea statiunii, care sa cuprinda monografia turistica, documentatia privind amenajarea teritoriului si urbanismul, avizate si aprobate si fisa statiunii turistice. Nedepunerea fisei statiunii in termenul prevazut va determina retragerea statutului de statiune turistica a localitatii sau partii de localitate atestata ca statiune turistica.
Ministerul poate propune retragerea atestarii unei statiuni turistice, in cazul in care statiunea turistica atestata conform legislatiei anterioare nu mai indeplineste criteriile obligatorii de atestare.
Statiunile turistice trebuie marcate cu panouri de 1 m din tabla emailata
In scopul unei mai bune informari a turistilor, localitatile atestate ca statiuni turistice vor fi semnalizate pe drumurile nationale si judetene cu panouri indicatoare, la intrarea in statiunea turistica.
Achizitionarea panourilor se va realiza de catre autoritatile administratiei publice locale. Un astfel de panou trebuie sa aiba o dimensiune de 1.000 milimetri /400 milimetri, sa fie din tabla emailata, avand inscriptionat „Statiune turistica de interes national”, respectiv „Statiune turistica de interes local”, si va fi montat pe suport la intrarea in localitate, sub indicatorul cu denumirea localitatii.
Centrele nationale de informare si promovare turistica aflate in subordinea consiliilor locale si judetene vor fi acreditate in baza unor norme metodologice ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult