Vezi VIDEO
Stele cazatoare in noaptea de 12 spre 13 august, pe cerul Baii Mari. Este vorba despre maximul curentului meteoric al Perseidelor, un fenomen normal pentru aceasta perioada a anului si care poate fi observat, cel mai bine, dintr-o zona intunecata, situata in afara oraselor, adica in afara regiunilor unde poluarea luminoasa este puternica. Meteorii, proveniti din coada cometei Swift-Tuttle, par sa “radieze” dintr-o zona aflata intre constelatiile Cassiopeia si Perseus, de unde le vine si numele.
In acest an, vor putea fi observati cel mult 100 de meteori pe ora, in conditii de vizibilitate excelenta, dar observatorii care vor cauta stelele cazatoare in oras vor vedea cel mult 20 de meteori pe ora.
„Ca in fiecare an, in perioada 12-13 august este maximul curentului meteoric al Perseidelor. Anul acesta Perseidele nu sunt chiar atat de numeroase ca si in alti ani, in conditii bune de vizibilitate vor putea fi observati circa 100 de meteori pe ora, dar din orase, maximul preconizat este de 20 de meteori intr-o ora, adica un meteor cam la trei minute”, a explicat seful Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat.
Meteorii sunt particule mici, cu diametrul de cel mult un milimetru, care au insa viteze extrem de mari.
„Meteorii provin din coada cometei Swift-Tuttle, care in aceasta perioada trece prin apropierea soarelui. Este vorba despre particule cu diametrul de sub un milimetru, cu o viteza foarte, foarte mare. Din pacate, luna este in faza de luna aproape plina iar luminozitatea data de acest corp ceresc va ingreuna si mai mult observarea meteorilor. Trebuie evitata zona urbana si trebuie iesit in afara orasului, pentru a avea sansa sa vezi cat mai multe stele cazatoare”, a adaugat Ovidiu Ignat.
Acest fenomen nu trebuie confundat cu ploaia de stele, care inseamna cateva mii de meteori pe ora. Observarea meteorilor nu necesita instrumente speciale. Aveti nevoie doar de cateva haine ceva mai groase pentru ca cerul ar trebui urmarit macar o ora si o patura pe care sa stati intinsi pe spate pentru a evita durerile de gat si de coloana.
Cer senin!
Sursa: Tania Purcaru