O echipa de cercetatori spanioli a creat o „limba electronica” care distinge cu acuratete intre patru sortimente de bere lager, indica un material aparut pe site-ul Science20.com. Dispozitivul are la baza o varietate de senzori care reactioneaza la compusii electrochimici din bere pentru a prezice indexul de culoare al sortimentului si concentratia sa de alcool. Noul dispozitiv contribuie astfel la eforturile de realizare a unui robot inzestrat cu simtul gustului si mirosului si la imbunatatirea controlului calitatii in industria alimentara.
O aplicatie potentiala a acestei „limbi electronice” sta in detectarea mai eficienta a caracterului distinctiv al bauturilor, a declarat Manuel del Valle, profesor de chimie la Universitatea Autonoma din Barcelona, Spania. O firma ca Anheuser-Busch, spre exemplu, este cu siguranta interesata sa se asigure ca fiecare sticla de Bud Light are acelasi gust, inainte de a o furniza magazinelor. In prezent, este nevoie de un expert pentru a testa fiecare sticla de bere inainte de a parasi fabrica.
„Insa expertii nu lucreaza la 3 dimineata sau duminica”, explica del Valle. Senzorii electronici ar putea prelua munca expertilor si continua verificarea sticlelor de bere atunci cand producatorii dorm.
Pe de alta parte, „oamenii sunt in continuare mai buni”, a declarat María Luz Rodríguez-Méndez, profesor de chimie anorganica la Universitatea din Valladolid si co-autor al studiului, publicat luna trecuta in Journal of Food Engineering (Jurnalul de Inginerie Alimentara). „Cel putin pentru moment, ei sunt departe de a fi inlocuiti”, adauga el.
Acesta este motivul pentru care cercetatorii au proiectat dispozitivul pentru a functiona asemenea sistemului gustativ uman, a explicat Méndez. Atunci cand mancam, senzorii amplasati in papilele gustative reactioneaza la moleculele din alimente si trimit semnalele corespunzatoare la creier. Potrivit cercetatorului, modelele (pattern-urile) electrochimice ale acestor semnale sunt inregistrate in creier ca arome. Toti receptorii raspund de fiecare data atunci cand luam o inghititura, deoarece nu avem senzori specifici pentru diferite gusturi.
Sursa: Agerpres