Existenta unei particule elementare era cunoscuta inca de acum 85 de ani, insa nimeni nu a observat-o pana acum. Este vorba despre fermionul lui Weyl, a carui descoperire ar putea creste mult puterea calculatoarelor, scrie huffingtonpost.fr. O echipa a Universitatii Princeton (SUA) a reusit pentru prima oara sa observe particula in laborator. Fizicianul Herman Weyl ii prezisese existenta inca din 1929, cu ajutorul calculelor matematice. Oarecum ca in cazul bosonului lui Higgs. La fel ca bosonul, fermionul este o particula elementara a materiei.
In articolul aparut in revista Science, cercetatorii arata ca au putut observa particula datorita unui cristal deosebit, din tantal si arsenic. Ceea ce o face unica este absenta masei. Spre deosebire de electron, fermionul lui Weyl nu are greutate, ceea ce constituie un imens avantaj fata de electron, utilizat ca „mijloc de transport” al datelor in electronica moderna. Acesta insa, din cauza greutatii, se poate pierde daca intalneste un obstacol pe drum. Insa in cristalul cu tantal si arsenic fermionii lui Weyl nu se pierd niciodata. „Este ca si cum ar avea sistem GPS si ar putea calatori fara sa se disperseze niciodata”, spune Zahid Hasan, seful echipei de cercetatori.
In plus, aceasta particula nu genereaza caldura, in timp de electronul da. Caldura este una din principalele limite ale calculatoarelor, amintesc cercetatorii. „Cele doua caracteristici ar putea fi un noroc pentru viitorul electronicii, indeosebi pentru dezvoltarea calculatoarelor cuantice”, de 3.600 de ori mai puternice decat clasicele PC-uri.
In orice caz, se recomanda prudenta in cazul acestor descoperiri. Contactat de huffingtonpost.fr, Milan Orlita, cercetator in domeniul semiconductorilor si nanofizica la Laboratorul national pentru campuri magnetice din Grenoble, apreciaza ca descoperirea este „interesanta”, insa sunt necesare multe alte studii si cercetari. „In ultimii ani au fost testate multe tipuri de materiale asemanatoare cu acest cristal. Este o descoperire importanta, dar prefer sa nu fac comentarii in privinta posibilelor ei implicatii in afara domeniului cercetarii”, a aratat el.
foto Princeton University
Sursa: Agerpres