Pe Marte exista mii de ghetari acoperiti de praf, ghetari care contin suficient de multa apa incat daca ar fi distribuita uniform la suprafata planetei, ar acoperi-o cu un strat de gheata cu grosimea de 1,1 metri, conform unui material publicat de Reuters.
Acesti ghetari se afla distribuiti in doua benzi care se extind dinspre polii planetei spre latitudini mai scazute. Datele radar obtinute de satelitii aflati pe orbita planetei Marte, combinate cu modele computerizate, indica existenta pe Marte a unui volum de 150 de miliarde de metri cubi de apa, conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Geophysical Research Letter.
„Aceasta gheata care coboara pana la latitudini mai scazute reprezinta o parte importanta din rezervele de apa ale planetei Marte”, sustine Nanna Bjornholt Karlsson, cercetator la Institutul Neils Bohr din cadrul Universitatii din Copenhaga.
Oamenii de stiinta incearca sa afle cum s-a transformat Marte dintr-o planeta calda si umeda, similara Pamantului, in desertul rece din prezent.
In urma cu miliarde de ani, Marte, care nu dispune de un camp magnetic protector, asa cum are Pamantul, si-a pierdut o mare parte din atmosfera. Exista mai multe studii in derulare care incearca sa determine ce procent din apa acestei planete s-a pierdut si cat a ramas in depozitele de gheata si in subteran. Conform unor estimari se pare ca Marte si-a pierdut 87% din apa.
„Presiunea atmosferica pe Marte este atat de scazuta incat gheata se evapora pur si simplu”, conform unui comunicat al Institutului Neils Bohr. Acesti ghetari au ramas intacti pentru ca au fost acoperiti cu o groasa patura protectoare de praf.
In prezent, cele mai mari rezervoare de apa de pe Marte se afla in zonele polare ale planetei.
Sursa: Agerpres