Chiar la timp pentru Ziua Sfantului Valentin, o echipa de oameni de stiinta a studiat “misterul” sarutului, ajungand la concluzia ca acesta are importante efecte antistres. Conform acestor cercetatori, sarutul pasional elibereaza o serie de substante chimice in organism care au efectul micsorarii nivelului de stres la ambele sexe, si incurajeaza libidoul in cazul barbatilor, dar, surprinzator, se pare ca nu la fel de mult si in cazul femeilor.
Substantele continute in saliva partenerei au efectul de a mari libidoul barbatilor, sustine Wendy Hill, profesor de neurologie si decanul facultatii de profil din cadrul Colegiului Lafayette.
Wendy Hill si-a sustinut depozitia cu un experiment la care au participat perechi de studenti heterosexuali care s-au sarutat timp de 15 minute, in timp ce ascultau muzica. Dupa incheierea experimentului s-a constatat ca nivelul oxitocinei, care influenteaza legaturile de cuplu si respectiv nivelul cortizolului, hormon asociat gradului de stres, s-au modificat seificativ in cazul acestor tineri.
Nivelul de oxitocina si cortizol din saliva si sangele participantilor la experiment a fost masurat inainte si dupa derularea acestuia. Atat in cazul barbatilor cat si al femeilor s-au inregistrat scaderi ale nivelului de cortizol si implict o scadere a nivelului de stres dupa partida de 15 minute de sarutari pasionale. In cazul barbatilor s-a inregistrat si o crestere a nivelului de oxitocina, si implicit a apetitului sexual, in timp ce dimpotriva, in cazul femeilor s-a inregistrat o scadere a nivelului oxitocinei.
In cadrul grupului martor la acest experiment, format din perechi de studenti care nu s-au sarutat ci doar s-au tinut de mana timp de 15 minute, au existat modificari hormonale similare insa de o mai mica amploare decat in cazul celor care s-au sarutat.
Acest experiment a fost realizat intr-un centru de sanatate pentru studenti, insa Wendy Hill a sustinut ca doreste sa repete experimentul si intr-un decor mai romantic.
Sarutul este o practica sociala aproape universala, fiind intalnit in 90% din societatile umane moderne sau arhaice. Functia sarutului este de a declansa dorinta sexuala, dragostea romantica si atasamentul fata de partener.
Dorinta sexuala ii face pe indivizi sa incerce o varietate mare de parteneri, dragostea romantica ii face in schimb sa se concentreze doar asupra unuia. Apoi intervine atasamentul care ii face pe parteneri sa se tolereze suficient incat sa poata avea si creste copii.
Barbatii tind sa perceapa sarutul ca un preludiu al actului sexual. Acestia prefera de obicei saruturile pasionale, modalitatea prin care o serie de substante chimice, printre care si testosteronul, pot ajunge in saliva partenerei. Testosteronul mareste dorinta sexuala atat in cazul barbatilor cat si al femeilor.
Donald Lateiner, un expert in viata societatilor antice, a observat ca sarutul, desi nu este infatisat frecvent in arta elena si romana, era foarte raspandit in aceste societati.
Oamenii de stiinta au tinut sa precizeze ca stiinta sarutului, sau filematologia, este o ramura epistemica tanara, aflata abia la inceput, insa care progreseaza pe zi ce trece.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult