Descoperita abia in 1930, Pluto, pe atunci considerata cea de-a 9-a planeta a sistemului solar, a facut nota discordanta fata de celelalte planete din sistem, prezentand o serie de caracteristici care o individualizeaza fata de toate planetele aflate pe orbite in jurul Soarelui si care au dus, in cele din urma, in 2006, la revizuirea definitiei planetei si la excluderea sa din aceasta categorie. In acest material ne vom aduce aminte de ce si-a pierdut Pluto rangul de planeta.
Un prim argument este ca Pluto este mult mai mica (atat ca volum cat si ca masa) decat orice alta planeta din sistem, avand masa chiar de cinci ori mai mica decat Luna. Este un corp teluric, asa cum sunt Mercur, Venus, Pamantul si Marte, dar nu se afla in aceeasi zona a sistemului solar cu aceste planete, vecinii sai fiind giganticele planete gazoase Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Din acest motiv, exista unii astronomi care sunt de parere ca Pluto s-ar fi format in afara sistemului solar, fiind la un moment dat capturata de gravitatia Soarelui. Alti astronomi sunt de parere ca Pluto a fost una dintre lunile lui Neptun.
Un alt argument important este legat de orbita neobisnuita pe care o descrie Pluto in jurul Soarelui. Toate planetele din sistemul nostru solar se deplaseaza pe orbite relativ plane in jurul Soarelui, insa orbita lui Pluto formeaza un unghi de 17 grade fata de planul celorlalte orbite. In plus, orbita lui Pluto este si foarte eliptica si intersecteaza orbita planetei Neptun pentru o perioada de 20 de ani din cei 248 cat dureaza miscarea sa de revolutie. Nicio alta planeta nu intersecteaza orbita altei planete. Doar cometele si asteroizii fac acest lucru.
In plus, cea mai mare dintre cele cinci luni ale lui Pluto, Charon, are aproape jumatate din dimensiunea lui Pluto. Din aceasta cauza, unii astronomi au recomandat ca Pluto si Charon sa fie considerate mai degraba un sistem binar de planete pitice si nu o planeta cu satelitul sau.
Toate aceste „probleme de identitate” ale lui Pluto au determinat Uniunea Astronomica Internationala (IAU) sa adopte doua rezolutii la 24 august 2006 prin care au recatalogat acest corp cosmic drept planeta pitica.
Primul dintre aceste documente este Rezolutia 5A prin care este definit termenul de „planeta” — „O planeta este un corp cosmic care (a) se afla pe o orbita in jurul Soarelui, (b) dispune de suficienta masa pentru ca propria sa gravitatie sa o modeleze intr-o forma de echilibru hidrostatic (aproape rotunda) si (c) si-a curatat vecinatatea orbitala de alte corpuri (asteroizi, comete)”.
Pluto este relativ rotunda si se afla pe orbita in jurul Soarelui, dar aceasta orbita se intersecteaza cu cea a lui Neptun. Criticii acestei rezolutii sustin ca exista si alte planete, printre care si Pamantul, care nu au reusit sa-si curete vecinatatea orbitala de alte corpuri. Pamantul, spre exemplu, se intalneste in mod regulat cu asteroizi aflati in apropierea orbitei sale.
Rezolutia 5A identifica si doua noi categorii de obiecte aflate pe orbite in jurul Soarelui: „planetele pitice” si „corpurile mici” din sistemul solar. Conform acestei rezolutii, o planeta pitica este „un corp cosmic care (a) se afla pe orbita in jurul Soarelui, (b) dispune de suficienta masa pentru ca propria sa gravitatie sa o modeleze intr-o forma de echilibru hidrostatic (aproape rotunda), (c) nu si-a curatat vecinatatea orbitala si (d) nu este un satelit al altei planete.
Corpurile mici din sistemul solar sunt corpuri aflate pe orbite in jurul Soarelui, dar care nu sunt nici planete si nici planete pitice.
Cealalta rezolutie, 6A, i se adreseaza in mod special lui Pluto, reclasificand-o drept planeta pitica.
Conform acestor rezolutii votate in cadrul IAU, sistemul nostru solar este format din 8 planete: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. In afara de Pluto, in categoria planetelor pitice mai intra si Ceres (cel mai mare obiect din cadrul centurii de asteroizi dintre planetele Marte si Jupiter) dar si 2003 UB313 sau Eris (un obiect si mai indepartat de Soare decat Pluto, din cadrul Centurii Kuiper, centura de comete si asteroizi de la marginea sistemului solar, de dincolo de orbita lui Neptun). In categoria corpurilor mici din sistemul solar intra asteroizii si cometele.
Sursa: Agerpres