Stilul de viata japonez, bazat pe o dieta bogata in peste si alge, careia i se adauga exercitiile fizice, promoveaza longevitatea, spun cercetatorii, in conditiile in care in Japonia se inregistreaza cea mai mare speranta de viata si cel mai mare numar de persoane centenare.
Stilul de viata al japonezilor se bazeaza pe cateva reguli de baza, care promoveaza sanatatea organismului si previn afectiuni precum cancerul mamar si la prostata, dar si bolile cardiovascularem conform dailymail.co.uk.
Sariti peste desert
Japonezii incheie pranzul cu un ceai verde sau fructe. Desertul este consumat de regula in timpul dupa-amiezii, la o cafea, iar portiile sunt mult mai mici decat in Europa.
Inlocuiti salata cu alge
In martie, oamenii de stiinta de la Universitatea din Newcastle au descoperit ca alginatul de sodiu, un compus regasit in alge, impiedica absorbtia grasimii in organism. Astfel, o crestere de patru ori a nivelului de alginat din organism a impiedicat asimilarea grasimii cu 75%.
Specialistii recomanda fulgii de wakame, din magazinele naturiste, care pot fi inmuiati in apa timp de cinci minute, inainte de a-i adauga in salate.
Ridicati-va de la masa inainte de a va satura
In Insula Okinawa din Japonia exista cel mai mare numar de centenari din lume, iar nutritionistii considera ca acest lucru se datoreaza regulii „hara hachi bu” – mancati pana v-ati saturat 80%.
Includeti sushi in dieta
Sushi, gustarea traditionala japoneza pe baza de orez si peste, reprezinta o sursa ideala de acizi grasi omega 3, importanti pentru sanatatea creierului si a inimii. Japonezii consuma intre 80 si 100 de grame de peste zilnic.
Practicati Tai Chi
In Japonia, grupurile de oameni care practica Tai Chi in parcuri reprezinta un peisaj obisnuit. Aceasta forma straveche de arte martiale din China combina respiratia profunda cu miscarile lente si este considerata o forma ideala de miscare pentru persoanele in varsta, pentru ca nu solicita articulatiile. De asemenea, imbunatateste echilibrul si mobilitatea si reduce stresul.
Consumul de tofu reduce simptomele menopauzei
In Japonia nu exista un cuvant pentru termenul „bufeuri”, iar studiile au aratat ca femeile japoneze sunt afectate mult mai putin de menopauza decat femeile din alte parti ale lumii. Unii nutritionisti considera ca acest lucru se explica prin faptul ca japonezele consuma mult mai multe produse din soia, cum ar fi tofu. Soia si alte tipuri de leguminoase contin fitoestrogeni, un grup de hormoni naturali ce echilibreaza dereglarile hormonale si reduc simptomele menopauzei.
Sursa: Mediafax