Directorul Companiei Remin, Vasile Pintea, a declarat pentru eMaramures.ro că a dat ordin să fie inspectate toate zonele în care sunt depozitate stocuri de minereu. Numărul acestora nu se cunoaşte cu exactitate, dar potrivit unor informaţii neoficiale cel puţin 50.000 de tone s-ar afla numai la exploatarea de la Borşa.
Inventarierea are legătură directă cu furtul reclamat zilele trecute. Vasile Pintea a precizat că aşteaptă finalizarea anchetei de către poliţie pentru a putea recupera paguba creată companiei şi care a fost evaluată la circa 2 miliarde de lei. ”O să ne îndreptăm împotriva vinovaţilor care au dus minereul din zonă. Din câte ştim până acum, a fost folosit la repararea străzilor.”
Pe de altă parte, viceprimarul din Borşa, Ioan Timiş, a afirmat că minereul nu ar fi putut să dispară atât de uşor şi că, probabil, a fost cărat de la Burloaia într-un timp mai îndelungat. Se presupune că ”movila” de minereu şi steril a dispărut în luna august, când s-au făcut lucrările de pietruire a drumurilor calamitate prin firma consilierului local Toader Timiş.
Viceprimarul a arătat că într-o basculantă puteau fi încărcate în jur de 8-9 tone de marfă, astfel încât ar fi fost necesare cel puţin 125 de transporturi în condiţii grele. ”Cineva de la mină tot ar fi trebuit să observe, pentru că până acolo sunt în jur de 30-40 de kilometri, iar drumul este de gradul şase, adică greu circulabil.” Ioan Timiş a mai precizat că a luat legătura cu consilierul a cărui societate a fost angajată să facă lucrările, iar acesta i-ar fi spus că probabil şoferii ar fi transportat material din zonă şi la cererea localnicilor din Borşa, care se află în febra construcţiilor.
Deocamdată clarificările din partea anchetatorilor lipsesc, toată lumea precizând că ancheta este în curs. Potrivit unor informaţii, prin reclamarea furtului s-ar încerca acoperirea unui minus în gestiune, ştiindu-se că urmează să se facă verificări în evidenţe înainte de închiderea activităţii de la Borşa.
Sursa: Meda Muntean