Vezi VIDEO
Prima vizita la dentist poate sa fie cea mai importanta pentru copii. Aceasta este concluzia specialistilor stomatologi, care trag un semnal de alarma vizavi de sanatatea celor mici si de importanta preventiei inca de la varste fragede. Prima intalnire cu un stomatolog ii poate produce celui mic o stare neplacuta care va dainui peste ani, sau, din contra, vizita la dentist poate fi transformata intr-un joc care ii va lasa o amintire placuta copilului.
Dentistul nu este un bau-bau, iar daca parintii isi obisnuiesc odraslele cu scaunul special, si transforma instrumentarul folosit de medic in personaje de poveste, relatia dintre cel mic si stomatolog va fi una de normalitate.
„Conteaza foarte mult prima vizita la medicul dentist, pentru ca in functie de modul cum se va desfasura aceasta se va stabili si raportul intre pacient si medic, pe o perioada indelungata. Tocmai de aceea este de preferat ca parintii sa ii aduca pe cei mici inainte sa apara durerea. Trebuie sa vina pentru preventie, nu neaparat pentru tratarea durerii”, a declarat Madalina Farcas, medic stomatolog.
Primele vizite la stomatolog pot fi facute chiar incepand de la varsta de un an, inainte ca adevaratele probleme sa apara. Specialistii afirma ca, in stomatologia pediatrica, trebuie pus accent pe preventie, deoarece este mai putin dureroasa si mai ieftina.
„Stomatologia pediatrica se bazeaza mult pe preventie si profilaxie si foarte importante sunt sigilarile. De aceea, trebuie sa atrag atentia parintilor asupra molarului de 6 ani, care este deseori considera dinte de lapte. Parintii uita ca el apare dupa ce ies toti dintii de lapte si il ignora. Studiile au demonstrat ca sigilarile scad cu pana la 80% incidenta cariei dentare. Este o manopera neinvaziva, apreciata de copii pentru ca materialele folosite sunt colorate, deci este atat in beneficiul copilului, cat si al parintilor. Mai mult, preventia este mai ieftina decat tratamentul, iar in timp beneficiile sunt majore”, a adaugat medicul stomatolog.
Prima vizita la stomatolog va fi una fara durere daca parintele face acest lucru din timp, iar cel mic se va putea acomoda cu toate instrumentele si va putea invata cum sa o multumeasca pe Zana Maseluta si cum sa isi ingrijeasca singur dintii.
Sursa: Tania Purcaru