Un specialist american in acustica lanseaza o uimitoare teorie asupra structurii celebrului sit megalitic de la Stonhenge. Steven Waller crede ca Stonehenge ar putea fi reprezentarea in spatiu a unei iluzii sonore, scrie Le Point.
Situl megalitic de la Stonehenge, aflat in campia Salisbury din Anglia, i-a intrigat mereu pe arheologi si oameni de stiinta. Care sa fie utilitatea sau semnificatia acestei constructii realizate acum 4500 de ani? Observator astronomic, loc de cult, cimitir? Au fost lansate multe ipoteze, dar niciuna nu este unanim acceptata. De aceasta data, acusticianul american Steven Waller, specializat in studierea relatiilor pe care le aveau civilizatiile stravechi cu sunetul, propune o teorie cel putin originala despre arhitectura sitului. Potrivit lui, Stonehenge ar fi reprezentarea in spatiu a unei iluzii acustice.
El spune ca a avut aceasta intuitie cand a vizitat locul. Ca sa-si verifice teoria, cercetatorul a facut o experienta ciudata, cu cativa studenti pe care i-a dus cu ochii legati pe un camp fara nicio constructie. In centrul unui cerc imaginar, doi flautisti au emis acelasi sunet in timp ce ceilalti participanti la experiment se invarteau in cerc in jurul lor. Conform fenomenului zonelor sonore moarte, binecunoscut in acustica, interactiunile intre doua sunete cu aceeasi lungime de unda fac ca acestea sa se anuleze sau sa se amplifice, in functie de locul din care sunt ascultate.
Fara sa le spuna nimic despre scopul experimentului, Waller le-a cerut participantilor sa deseneze locul pe care mersesera legati la ochi, bazandu-se numai pe ceea ce auzisera. Incercand sa transpuna in spatiu zonele in care sunetul parea ca se loveste de ceva, ei au trasat planuri ciudate, alcatuite din blocuri si uneori din arce, care semanau cu Stonehenge. Au fost surprinsi sa afle ca intre cei doi muzicieni si ei era doar iarba.
Steven Waller considera ca cei care au conceput situl megalitic ar fi putut experimenta acelasi fenomen al zonelor moarte. ‘Multe mituri din acea epoca atribuiau ecourile unor spirite ascunse in pietre’, a spus el la conferinta anuala a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei (AAAS), care se desfasoara de joi in Canada, la Vancouver. ‘Aceste interferente ar putut fi pentru ei ceva misterios, pe care l-au atribuit unor stalpi magici invizibili’, a explicat el. Construind Stonehenge, oamenii din acea epoca ar fi vrut sa le materializeze.
Teoria lui Waller este departe de a fi unanim acceptata. Totusi si alte studii sugereaza ca civilizatii stravechi, cum ar fi cea mayasa, erau preocupate de fenomenele acustice.
Sursa: Agerpres