La aproape două luni de când v-am prezentat situația drumului care-i leagă pe lăpușeni și clujeni de Maramureșul Istoric (vezi material), revenim cu câteva imagini de pe același drum, dacă putem să-l mai numim drum.
Așadar, porțiunea din Drumul Județean 109 F, dintre Băiuț și Cavnic, este la foarte greu de parcurs chiar și de mașinile de teren. Drumul e închis de timp de iarnă, dar cu toate că ar fi trebuit să fie deschis la 1 aprilie, în momentul de față, este „ca după război”.
DJ 109 F străbate Valea Strâmbului, o locație foarte apreciată de tot mai mulți turiști, care în condiții normale, în aceste zile ar fi fost asaltată de iubitorii de grătare și împătimiții de natură, dar pe fondul pandemiei, nu vezi pe nimeni. Așa că, exploatatorii pot să-și facă de cap și distrug întreaga zonă.
Drumul în cauză are o lungime de aproximativ 22 de kilometri şi pe timp de vară este traversat zilnic de sute de mașini. Sau mai bine zis, a fost traversat, că la cum se prezintă în momentul de față, ai nevoie de un tractor ca să poți să mergi pe el. Cu toate astea, mai vezi câte o mașină cu numere de Cluj sau București care încearcă să-l străbată, fiind ghidați de Waze sau alte aplicații de genul.
Supărarea localnicilor a ajuns și pe rețelele de socializare, dar nimeni nu face nimic. Suntem în luna mai, începe vara în scurt timp și drumul e la fel. Nimeni nu face nimic.
Întrebând un domn care locuiește la ieșirea din satul Strâmbu-Băiuț dacă știe să fi fost cineva de la Drumuri și Poduri Maramureș, cei care administrează tronsonul, am primit un răspuns pe care-l putem anticipa cu toții: „N-a fost nimeni aicea! Domnii nu-s interesați de drumul ăsta. Primarul din Băiuț nu are drumuri în zonă pentru că el coboară în jos (pe semne, către Lăpuș), așa că, noi rămânem cu drumul așa. A fost adus un „cilinder” (cilindru) la bocșă, dar de când l-au adus, nimeni nu l-a mișcat. Normal că se strică drumul, trec rabe de zeci de tone, fie cu piatră, fie cu lemn. Mi s-a spart și fundația de la vibrații…”
Cel mai dureros este că frumusețea zonei este știrbită de drumul impracticabil, dar și de exploatatorii de material lemnos care folosesc orice petec de iarbă pentru aș depozita lemnul. Mulți dintre cei care au fost în această zonă la frigărit, o să-și dea seama din imagini că locația lor de grătar, a devenit o groapă de mizerie „mafia pădurilor din zonă”(despre care vom vorbi într-un alt material). Nu știu să se fi dat nimic măcar un avertisment de către poliție pentru distrugerea naturii și mediului înconjurător.
Același domn cu care am discutat și care ne-a rugat să nu-i pomenim numele în material, a mai spus: „Duc piatră de pe Chelement să facă drumul ăla spre Gâlgău. Am înțeles că au asfaltat și drumul către Suciu de Sus. E foarte bine că se asfaltează, doar că e păcat să strigi dintr-o parte ca să faci în alta. Zilnic vezi șiruri de 3-4-5 rabe imense încărcate cu piatră. Numai văd cum se vibrează candelabrul de la rabele alea.”
Fiind prezentată situația, rugăm autoritățile din nou să ia anumite măsuri. Se întâmplă mult prea multe în zona aceasta și nimeni nu face nimic. Unul dintre cele mai bogate ocoluri silvice din țară va pierii în scurt timp, sub ochii noștri.
Bine că Poliția 🚔 are drone cu care să supravegheze fumul de grătare din păduri dar nu supraveghează (sau poate supraveghează fără să acționeze!) tăierile ilegale de păduri și defrișările care distrug mediul în toată tara.