Musai de evadat din cazemata urbei incinse si prafuite. Dar incotro oare? La munte, in umbra codrilor sau, fiind sezon adecvat pentru asa ceva, mai bine la o baie. Oferte in jurul Baii Mari? Destul de consistente. De la Lacul Albastru sau Mogosa – Bodi (ambele din Baia Sprie), la lacul Bodi Ferneziu, acumularea Firiza, raul Lapus sau Somes … Hai sa imbinam insa plaja si imbaierile, cu putina istorie-arheologie, arhitectura si peisagistica, indreptandu-ne mai intai spre localitatea Apa aflata la limita judetelor Maramures si Satu Mare.
Putem intra in frumoasa comuna pentru a lua contact cu specificul unei asezari din lunca somesana sau, daca dorim doar agrement, plaja si sporturi nautice, vom continua putin pe soseaua catre Satu Mare, urmarind la stanga panoul care ne conduce spre strandul-balastiera.
Plaja de la Apa se intinde ca un covor de nisip grosier, exista si zone cu umbra, cateva ciuperci din stuf (cam neingrijite), un bar-restaurant (vetust) , dar ceea ce e splendid aici se datoreaza luciului intins al apei, stufarisului de pe trei laturi si cochetelor casute de vacanta construite in zona nord-estica. Evident, locatia este in curs de dezvoltare si punere-n valoare a extraordinarelor resurse naturale de care dispune.
Daca nu agream multimea, agitatia si nisipul, vom merge in continuare pe soseaua catre Satu Mare, fixandu-ne ca tinta Mediesul Aurit. Abia intrand in localitatea Iojib vom lua-o la stanga, pe sosea asfaltata bunicica, apoi pietruita.
Dupa aproximativ 4-5 km vom remarca la stanga o neregulata intindere de apa.
Fosta balastiera Mediesul Aurit, azi loc de agrement, e inconjurata de pajistea curata punctata de cativa arbori. O locatie minunata, in primul rind datorita extraordinarei perspective deschise catre munceii Tarii Oasului. Aici inca nu au aparut efectele poluarii si vandalizarii, motiv pentru care administratia locala se gandeste sa transforme acest obiectiv intr-o frumoasa baza turistica.
Dupa o baie buna, va sugeram sa continuati 1 km spre centrul comunei, marcat de trei monumentale biserici strajuite de palcuri de arbori decorativi. Dupa aceea incumetati-va sa parcurgeti o larga ulita a satului orientata catre dreapta (nord-vest), pe directia Dumbrava (Gombas), circa 4 km, admirand perdelele de protectie de salcami si, dincolo de ele, lanurile de grau si orz date-n parg, contrastand cu cele tonic-verzi de porumb.
O gospodarie izolata ivita pe stanga drumului denivelat, dar nepunand probleme nici dupa averse, va anunta ca sunteti aproape de perimetrul arheologic aflat intr-un palc de pomi fructiferi. Acesta va ofera surpriza vizitarii in situ a 5 din cele foste 17 cuptoare dacice pentru ars ceramica descoperite aici de catre arheologi dupa 1964 (datate sec. II-IV d.Hr.). Un panou informativ se afla la intrarea in spatiul imprejmuit, accesul fiind liber.
De la cuptoarele dacice vom reveni in centrul comunei Mediesul Aurit pe ulita interpusa intre doua biserici, la dreapta fiind o veritabila catedrala ortodoxa cu bogate fresce exterioare. In fata si usor spre stanga remarcam vestigiile unei cetati medievale construita la 1630 de catre nobilul Sigismund Lonyai, din caramida. Cetatea, inconjurata pe trei laturi de un circum valum cu apa, prezinta vestigii de incaperi, ziduri partial ruinate , subsoluri boltite, fiind accesibila prin poarta frontala cu blazon, cioplita-n piatra si inscriptionata, conform nobiliarelor datini, in limba latina.
La intoarcerea in Baia Mare putem face un popas de cateva ore in localitatea Iojib. Doar la 2-300 m dupa biserica monumentala, aflata pe stanga soselei spre Satu Mare si umbrita la intrare de niste uriasi arbori, o ulita pietruita ne conduce spre un alt binecuvantat loc de scalda.
Strandul-balastiera Iojib, loc recent amenajat pentru agrement, cu parcari, cochete casute-camping, peluze, trandafiri infloriti, un bar-restaurant, deasupra o terasa. Luciul de apa (circa 7 ha) e inconjurat pe trei laturi inegale de plaja usor inclinata si cu nisip grosier. La est e o padurice de salcami, spre nord cativa nuci si ciresi ofera binefacatoarea umbra.
Afluxul maramuresenilor, satmarenilor, ba chiar al bistritenilor etc. e impresionant, iar locatia de un pitoresc deosebit. Si amatorii pescuitului sportiv au cu ce sa se indeletniceasca aici. Satenii va ofera, de o parte si alta a soselei, visine proaspete si caise, mai apoi corcoduse, prune si mere de vara .
Intrarea la strandul-balastiera Iojib costa, ca si la Apa, 2 RON/ persoana, tot atata pentru automobil/parcare.
La lasatul serii, soarele mangaie in calde tonuri de miere vastele holde de grau din jur, grupurile albe de flori, diafanele albastrele, dar si holdele de porumb. La capatul lor apar picturalele grupuri de case cu sarpantele de ardezie abia itite din palcuri de arbori .
Merita sa dam o fuga din Iojib pina la Livada, pentru a ne face provizii de ciuperci proaspete, culese din padurea Tufoasa, oferite trecatorilor la bariera caii ferate. Daca ajungem in centrul comunei, putem sa o luam la dreapta, spre Adrian, si sa vizitam biserica greco-catolica. Apoi, la doar cateva sute de metri, tot pe dreapta, biserica reformata din Livada, monument istoric construit in 1457, frumos umbrita de pini rosii, cu o clopotnita de lemn alaturi.
Acum putem sa ne incheiem ziua, satisfacuti in toate planurile. Si fiindca dupa ora 21 soarele se gateste in imperiala-i roba de purpura si foc pentru a merge la culcare, vanati asfintitul, incendierea fanatelor, sirurilor de stalpi telegrafici insirati de-a lungul terasamentului caii ferate, plopilor ce acompaniaza precum niste tacute santinele soseaua pe la Ilba-Cicarlau.
Cu siguranta veti fi pe deplin recompensati, fizic si spiritual, dupa o astfel de zi.
Sfaturi pentru parcurgerea traseului turistic:
Punct de pornire:
Autoturism: Baia Mare, directia Satu Mare, pe DN 1C
Transport in comun: Autogara Baia Mare
Microbuze: orele 6.00, 9.00, 11.30, 14.00, 17.00, 19.00
Pret: 4 RON
Autocar: ora 13.20
Tren: Gara Baia Mare
Personal: orele 4.16, 7.42, 11.34
Pret: 2,8 RON
Lungime circuit: circa 40 km
Durata: 7-8 ore, cu popasuri la fiecare strand
Sursa: Lucian Petru Goja