Comisia Europeana (CE) a prezentat azi, 17 aprilie, un pachet de masuri pentru cresterea nivelului de pregatire al Europei impotriva dezastrelor naturale si a celor provocate de om, printre care si acordarea de finantare statelor, pentru a le ajuta sa-si consolideze capacitatile si sa ia masuri. Pachetul de masuri consta intr-o Strategie UE privind adaptarea la schimbarile climatice, care stabileste un cadru si mecanisme pentru cresterea nivelului de pregatire al UE pentru impacturile climatice actuale si viitoare, dar si o Carte verde privind asigurarile in contextul dezastrelor naturale si al celor provocate de om.
Strategia se concentreaza asupra a trei obiective cheie, primul fiind promovarea luarii de masuri de catre statele membre. „Comisia va incuraja toate statele membre sa adopte strategii de adaptare cuprinzatoare (in prezent, 15 state membre au strategii) si va oferi finantare pentru a le ajuta sa-si consolideze capacitatile de adaptare si sa ia masuri. De asemenea, Comisia va sprijini adaptarea in marile orase prin lansarea unui angajament voluntar bazat pe initiativa Conventia Primarilor”, se arata intr-un comunicat remis, azi, 17 aprilie, agentiei Mediafax.
Cel de-al doilea obiectiv vizeaza masuri de imunizare la schimbarile climatice la nivelul UE, prin promovarea in si mai mare masura a adaptarii in sectoare vulnerabile cheie, precum agricultura, pescuitul si politica de coeziune, prin garantarea faptului ca infrastructura Europei devine mai rezistenta si prin promovarea incheierii de asigurari impotriva dezastrelor naturale si a celor provocate de om.
Ultimul obiectiv se refera la luarea deciziilor in mai buna cunostinta de cauza, prin abordarea lacunelor de cunostinte in ceea ce priveste adaptarea si prin dezvoltarea ulterioara a Platformei europene pentru adaptarea la schimbarile climatice (Climate-ADAPT), ca ghiseu unic pentru informatiile privind adaptarea in Europa. Strategia va promova cresterea economica durabila, va stimula investitiile rezistente la schimbarile climatice si va crea noi locuri de munca, in special in sectoare precum constructiile, gospodarirea apelor, asigurarile, tehnologiile agricole si gestionarea ecosistemelor.
„Estimarile privind costurile si beneficiile viitoare indica faptul ca fiecare euro cheltuit pentru protejarea impotriva inundatiilor ar evita sase euro de costuri generate de daune. Intre 1980 si 2011, inundatiile au ucis peste 2.500 de persoane, au afectat peste 5,5 milioane de persoane si au generat pierderi economice directe de peste 90 miliarde euro. Costul minim al neadaptarii la schimbarile climatice este estimat la 100 de miliarde EUR pe an in 2020 si la 250 de miliarde euro in 2050 in intreaga UE”, se mai arata in comunicat.
Comisia va organiza, in 29 aprilie, o conferinta cu partile interesate in ceea ce priveste strategia, iar consultarea publica privind Cartea verde se va desfasura pana in 30 iunie 2013. Dupa examinarea reactiilor primite, comisia va stabili actiunile subsecvente pe care le considera a fi cele mai adecvate, care ar putea lua diverse forme, legislative si nelegislative.
Sursa: Mediafax