Vezi VIDEO
Evolutia Zonei Metropolitane Baia Mare a fost subiectul unor discutii ample, in cadrul celui de al treilea seminar al Proiectului Status, care are drept scop dezvoltarea acestei zone si identificarea punctelor vulnerabile. In cadrul seminarului, care are loc astazi, 3 iulie, si maine, in Baia Mare, se vor discuta si se vor identifica si principalele proiecte care pot fi demarate in Zona Metropolitana Baia Mare in perioada 2014-2020.
In cele doua zile ale seminarului, se va realiza o agenda strategica teritoriala pentru zona urbana functionala Baia Mare, respectiv crearea unui grup operativ metropolitan si a unui centru urban metropolitan.
„Seminarul este structurat pe doua zile de lucru, astazi vom discuta despre proiectele existente la nivelul zonei metropolitane si vom incerca sa realizam o integrare a lor. Cea de a doua zi a seminarului Status se va axa pe prezentarea unui concept nou, acela de grup operativ metropolitan, ce va avea rolul de a superviza implementarea strategiei de dezvoltare”, a declarat coordonatorul proiectului, Paul Pece.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare a vorbit despre necesitatea efectuarii unei analize atente a prioritatilor din toate unitatile administrative cuprinse in zona metropolitana si stabilirea domeniilor de actiune, in concordanta cu planurile de dezvoltarea ale municipiului Baia Mare.
„Consider ca la nivelul municipiului Baia Mare lucrurile au fost gandite si in raport cu vecinii nostri, respectiv partenerii nostri din zona metropolitana. Sunt convins ca orice fel de strategie se va raporta la ceea ce a gandit municipiul Baia Mare in raport cu aceste unitati administrative, pentru ca dezvoltarea sociala, economica si cea a infrastructurii se raporteaza la modul in care Baia Mare, ca autoritate locala si comunitate, isi gandeste dezvoltarea. Cred ca e util sa stabilim, pentru fiecare dintre unitatile administrative, care sunt prioritatile. Facand aceasta analiza sa avem identificat un fir rosu, care sa cuprinda interesele comune si in raport cu acestea, sa generam si urmatoarele proiecte”, a declarat Catalin Chereches.
Primarul a evidentiat importanta progresului economic si implicarea firmelor private in crearea de platforme de dezvoltare economice, chiar si in zonele rurale din imprejurimile Baii Mari.
„Pe langa ceea ce inseamna infrastructura de orice tip este important sa gandim si sa implicam autoritatile locale, prin aceste proiecte, si in dezvoltarea economica. Si aici e important modul in care implicam actorii privati, pe langa actorii publici, in special in zona rurala a zonei metropolitane, si aici ma refer la cei implicati in agricultura, pentru ca ei sa genereze platforme de dezvoltare economica. Cred ca doar in acest fel, generand dezvoltare economica, putem sa facem sustenabila orice fel de strategie de dezvoltare”, a adaugat primarul baimarean.
In urma unei evaluari initiale, zonele sensibile sunt, in ordinea importantei, economia locala, mediul, contextul politico-administrativ, infrastructura si transporturile, resursele umane si contextul social.
Sursa: Tania Purcaru