Guvernul cauta un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de stiri, precum posturi de televiziune si radio, in functie de proportia numarului de stiri in grila de program, nu si a presei scrise, deoarece aceasta suporta costuri mai mici in online, potrivit premierului Ponta.
„De la 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, se va modifica un pic si legislatia care reglementeaza drepturile de autor. Stiu ca multi in presa merg pe aceasta legislatie, altfel in mod corect. Dreptul la informatie este un drept constitutional, nu intamplator trebuie sa subventionam in continuare televiziunea publica, dar eu cred ca informare fac in egala masura, daca nu chiar mai mult decat TVR, si celelalte televiziuni care au in program stiri. Cele de divertisment sunt o alta discutie. Motiv pentru care i-am cerut lui Teodorovici (ministrul Finantelor-n.r.) si incercam sa gasim o solutie prin care sa sprijinim acele mijloace de presa care prezinta stiri”, a spus Ponta, la B1 TV.
Seful Executivului a precizat ca pentru presa scrisa nu are o solutie, dar a sugerat ca aceasta are costuri mai mici decat radiourile si televiziunile, pentru ca s-a mutat in mediul online.
„Cu presa scrisa n-am avut inca o solutie, mai ales ca majoritatea presei scrise s-a mutat pe online si costurile sunt diferite. Aici nu le impart cine tine cu Basescu, cine tine cu mine, ci le impart intr-un singur criteriu: cine are o proportie importanta de stiri, indiferent ca acele stiri sunt pozitive, negative, asta e treaba CNA, ci proportia de stiri, ca sa nu finantam o televiziune de divertisment”, a aratat Ponta.
El a precizat ca este cautat un sistem prin care Executivul sa nu aloce bani, ci sa reduca taxele si impozitele, dupa care va fi notificata si Comisia Europeana.
Sursa: Mediafax