Vezi VIDEO
Toaleta din Piata Pacii Baia Mare a fost pusa gratuit la dispozitia cetatenilor, dupa ce a fost marul discordiei care a dus la falimentul firmei Centrul de Afaceri Millennium. Dupa ce a acuzat administratorii societatii care apartinea municipalitatii ca gestioneaza deficitar toaleta publica, Primaria Baii Mari a preluat administrarea acesteia si, desi nu a reusit sa scada cheltuielile, a scazut incasarile pana la zero.
Desi Centrul de Afaceri Millennium, firma care apartinea Primariei Baia Mare, a reclamat faptul ca administrarea toaletei publice din Piata Pacii este una paguboasa, cheltuielile lunare fiind de peste 7.000 de lei, iar incasarile doar de 300 de lei, conducerea primariei a sustinut ca gestionarea e deficitara. Cu toate acestea, dupa intrarea in faliment a firmei, toaleta publica a fost preluata de un serviciu din subordinea primariei, iar incasarile au scazut la zero lei.
”Toaleta publica din Piata Pacii, fiind in administrarea Serviciului Public Ambient Urban, apartinand de Primaria Municipiului Baia Mare, are costuri de intretinere lunara de 5.000 de lei plus TVA – asta insemnand plata celor doua angajate de la toaleta publica, plus consumabile, plus curent, plus apa”, a declarat Dan Coarda, purtator de cuvant al Primariei Baia Mare
Pentru modernizarea toaletei publice din Piata Pacii, Consiliul Local Baia Mare a aprobat, in anul 2006, o investitie de 130.000 de euro, adica peste 800 de euro pe metru patrat. Inainte de preluarea administrarii de catre Serviciul Public Ambient Urban, la intrarea in toaleta publica se achita o taxa de 1 leu, insa acum acest serviciu e gratuit, poate si pentru ca o primarie muncipala intra mai greu in faliment.
”Este un serviciu gratuit pe care municipalitatea il ofera cetatenilor, fiind platitori de taxe si impozite. Si… apartinand toaleta, in momentul de fata, de Serviciul Public Ambient Urban, s-a luat aceasta hotarare ca cei care folosesc aceste servicii sa le foloseasca gratuit”, a mai precizat purtatorul de cuvant al Primariei Baia Mare.
Spre deosebire de cheltuielile de 5.000 de lei, recunoscute astazi de reprezentantii Primariei, fostii administratori au mentionat ca erau obligati sa plateasca si salariul unui paznic, pentru protejarea investitiei facute la toaleta publica din Piata Pacii si impozitele pe cladire, adica in total aproximativ 7.000 de lei pe luna.
Toaleta publica din Piata Pacii are 20 de cabine WC, cu o arie utila de 162 de metri patrati, si a beneficat de o investitie de 478.630,50 lei (respectiv 129.974 euro, calculat la cursul din aprilie 2005, cand 1 euro era 3,6825 lei). Fostii administratori ai firmei Centrul Millennium, care apartinea municipalitatii, au sustinut ca pana la impunerea de catre Primaria a preluarii toaletei publice din Piata Pacii si a fantanii arteziene din Centrul Vechi, firma avea profit. S-au platit si 1,2 milioane lei pe an ca impozit pe profit.
La momentul impunerii firmei Centrul Millennium sa preia cele doua obiective nerentabile, s-a vehiculat o strategie conform careia, in acest fel, se urmarea ca societatea sa aiba pierderi si sa fie desfiintata pentru ca primaria sa administreze cu oamenii ei cladirile din Centrul Vechi care au fost reabilitate prin finantarea europeana. Modul de gestionare a toaletei publice – evident mai deficitar decat al firmei declarata in faliment -, care inregistreaza un deficit lunar recunoscut de oficialii primariei de 5.000 de lei, e doar un argument in sustinerea respectivei strategii.
Astazi, toaleta consuma tot atat decat in perioada in care adminsitratorii ei erau acuzati de gestionare deficitara, insa nu mai incaseaza nimic, la intrare, pe un perete troneaza doua afise mari. Pe unul scrie ”Accesul la toaleta este gratuit! Va rugam sa pastrati curatenia!!!”, iar pe altul ”Catalin Chereches – Primarul care pune suflet”.
Sursa: Catalin Vischi