Stresul provocat copiilor nenascuti in urma masurilor de austeritate adoptate in Romania in 2010 a crescut probabilitatea de avort spontan, potrivit unui studiu realizat de doua cercetatoare romance, Simona Bejenariu si Andreea Mitrut, de la universitati din strainatate, si care va fi prezentat joi intr-o conferinta la Royal Economic Society din Londra, relateaza cotidianul The Independent. Stresul provocat fatului ca rezultat al masurilor de austeritate prin care au fost taiate veniturile angajatilor bugetari a crescut probabilitatea de avort indus de stres, constata studiul, intitulat „Economisesti ceva, pierzi ceva: Consecintele biologice ale unei reduceri salariale neasteptate”.
Economistele Simona Bejenariu, de la Universitatea din Goteborg, si Andreea Mitrut, de la Universitatea din Uppsala si Centrul de studii ale muncii din Uppsala au analizat impactul recentelor masuri de austeritate din Romania. Reformele anuntate in mai 2010 au inclus taierea cu 25% a salariilor in intreg sectorul bugetar si o reducere a alocatiei pentru copii.
Autoarele au analizat numarul de nasteri inregistrate in Romania pe o perioada de trei ani si au comparat nasterile de copii aflati „in utero” in momentul anuntarii masurilor de austeritate cu cele din 2009.
Studiul a scos la iveala ca, dupa 2010, s-au nascut cu 4,5% mai putini baieti decat in vremuri „normale”. In schimb, acesti baieti nascuti vii au fost „mai sanatosi decat in vremuri normale”.
Simona Bejenariu si Andreea Mitrut sustin ca rezultatele sugereaza un proces de „selectie indusa” in uter, in sensul ca „un soc semnificativ in timpul gestatiei actioneaza preponderent asupra fetilor fragili de sex masculin”.
Cercetari anterioare au sugerat ca fetii de sex masculin au mai putine sanse sa supravietuiasca unei traume severe decat cei de sex feminin.
Conform studiului, copiii nascuti in Romania dupa 2010 au avut o probabilitate cu 17% mai mica de a fi subponderali la nastere.
Rata natalitatii a scazut dramatic in Romania in urma reducerilor financiare. In februarie 2011, la exact noua luni de la anuntarea masurilor de austeritate, numarul nasterilor a scazut sub 15.000 pentru prima oara din 1956, numarul de nasteri vii fiind de 13.844, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata in tara.
„Efectele Marii Depresiuni ar putea fi ample decat s-a crezut initial”, afirma cele doua autoare. „In lumina studiului nostru si a nelinistii sociale persistente din cauza masurilor de austeritate in Europa, decidentii politici ar trebui sa ia in considerare faptul ca schimbari neasteptate ale politicilor pot actiona ca factori de stres suficient de severi, cu consecinte neasteptate sau neintentionate”, avertizeaza ele.
Publicarea rezultatelor studiului referitor la Romania coincide cu un val de reforme ale sistemului de asistenta sociala in Marea Britanie, aminteste The Independent.
Sursa: Agerpres